BOSTON – Američki magazin “Atlantik” objavio je analizu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika za koga je napisao da je on čovek koga je bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt nazvala “daškom svežeg vazduha”, a koji sada predstavlja “glavnog zagovarača rasturanja BiH”.

“Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo niko ne bi rizikovao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik”, navodi se u tekstu.

“Ja sam Srbin, Bosna je samo mesto gde radim”, rekao je Dodik dan pošto je inaugurisan kao srpski član Predsedništva BiH, podseća magazin i navodi da se on zalaže za odvajanje Republike Srpske od BiH.

“Atlantik” ističe da je Dodik u proteklih osam godina vodio Republiku Srpsku, koju mnogi povezuju sa Srbijom, s kojom ima etničke, jezične i religiozne sličnosti.

“Kao i mnog bosanski Srbi, Dodik vidi Republiku Srpsku kao državu u čekanju, čiji je potpuni suverenitet ograničen samo Dejtonskim sporazumom koji jasno zabranjuje otcepljenje od Bosne”, navodi se u tekstu.

Nakon šro je inaugurisan, Dodik je u zgradu Predsedništva BIH doneo zastavu RS, zbog čega su se bunili hrvatski i bošnjački članovi Pedsedništva, navodi magazin i dodaje da on zahteva i da ga čuva obezbeđenje iz RS.

Navodi se i da se on često suprotstavlja međunarodnom izaslaniku u BiH, kao i da se oštro protivi ulasku zemlje u NATO i zalaže za jačanje veza s Rusijom.