Naslovna EXTRA Košarka ujedinila Torcidu i Ekstreme (FOTO+VIDEO)

Košarka ujedinila Torcidu i Ekstreme (FOTO+VIDEO)

NOVI PAZAR – Noć za pamćenje u dvorani Pendik. Nekoliko pobeda u jednoj večeri. A pobedonosna serija te trineste decembarske večeri počela je onog trenutka kada su južni deo tribine novopazarskog hrama dvoranskih sportova počeli da ispunjavaju navijači, oni najvatreniji, oni koji godinama daju svoju dušu i srce, svoj džan za novopazarske sportske klubove i njihove uspehe, navijači-Torcida i Extremi ili Extremi i Torcida-zajedno!

A kakva je to moć, kakva je to grmljavina, kakvo je to navijanje svedočiće i košarkaši Dunava koji su ni krivi ni dužni konačno dobili svoju šansu da snimke sa jedne utakmice na kojoj ih je pratilo preko 1400 gledalaca postave na fejsbuk i instagram.

Iako su izgubili utakmicu ipak su mnogo dobili jer su konačno osetili da barem negde ima smisla to što igraju košarku i da još postoje navijači koji vole svoj klub i svim srcem navijaju za njega a da ni jednu pogrnu reč ne upute protivniku.

Praznik sporta a zamislite bila je to samo utakmica 16. kola Košarkaške lige Srbije, duel izmedju četvrtog na tabeli Novog Pazara i jedanestog Dunava, meč u kojem su novopazarci bili favoriti, meč u kojem smo se teže nego što je iko očekivao revanširali Dunavu za poraz iz prvog dela sezone. Ali to je već druga pobeda te večeri.

I treći trijumf je ponovo vezan za navijače. Pre početka utakmice izučena je El-Fatiha za legendarnog vođu navijača bratskog kluba Fenerbahčea Sefu Reisa čime je Novi Pazar pokazao da nije i nikada neće zaboraviti svoga Sefu.

I posle tih trenutaka tišine usledile su eksplozije, gromoglasno, iz sve snage, navijanje za svoj klub. I to nije prestajalo sve do poslednjeg zvižduka arbitara. Kakva fenomenalna slika i kakva poruka sa tribina. Ta silna energija, ta snaga koja je emitovana sa tribina obavezivala je, možda pomalo i činila nervoznim domaće košarkaše koji su morali ostaviti srce na parketu Pendika.

A onda ih je baš ta energija nosila do novog trijumfa. Kao što to uvek biva. Ovoga puta baška.

Kad je krenula utakmica, domaći tim vrlo brzo stiže do pet poena razlike. I taman pomislimo ove ima da “urnišemo” a oni se trgnu i posle nekoliko grešaka plavih gosti u seriji od 8:0 i već je na semaforu stajalo 10:7 za Dunav.

Nervozno su do kraja prve četvrtine odigrali košarkaši Novog Pazara pa je taj deo igre gostujući tim rešio u svoju korist rezultatom 19:15.

U drugom delu prvog poluvremena dodali su gas domaći, međutim slaba realizacija iz mnogo pokušaja za tri poena i rafalna, snajperska paljba sa iste te distance i pogoci Dragovića i Nikolića unosili su nemir u odbranu Novog Pazara pa su i tu deonicu igre gosti rešili u svoju korist sa četiri koša razlike (27:24) za prilično velikih i za Novi Pazar uznemirujućih osam koševa prednosti sa kojom su novobanovčani otišli na pauzu izmedju poluvremena (46:38).

U igri domaćih kao da je falilo koncentracije, previše želje da se što pre postigne koš i isto toliko grešaka u kontrama, u šutevima za tri i sa poludistance, nastavljen je niz grešaka u dodavanjima i Dunav je na kraju prvih dvadeset minuta dostigao zavidan vodostaj.

Valjalo je da trener Novog Pazara na poluvremenu smiri svoje košarkaše, da Radonjić i Krstić “narihtaju” nišanske sprave i da povećaju opasnost po koš Dunava i pripomognu vrlo dobrom Nešoviću i famozno borbenom Hadžifejzoviću, koji je već dobio epitet lav od navijača, koji su držali domaćina u igri svojim koševima.

I zaista u nastavku fenomenalna igra domaćih. Sve je valjda došlo na svoje mesto i favorit na papiru je počeo da igra u ritmu istinskog favorita i već nakon trećeg kvotera domaći košarkaši uspijevaju da nadoknade minus sa poluvremena i sa četiri koša prednosti uđu u samu završnicu utakmice.

Poslednjih deset minuta utakmice bilo je za antalogiju. Ali navijanja. Svi na tribinama su na nogama. Orilo se Novi Pazar, treslo se sve od dlanova, skandiranja svom timu i one famozne buke i zvizge kojom se “cvikaju” noge protivničkih igrača pa su pod tim pritiskom gosti počeli da greše i promašuju.

Plavi su to koristili. Počeli su da „cepaju“ mrežicu i sa daljine za tri poena i efikasno spustili nivo Dunava, ukoričili i potpuno ukrotili.

Na kraju utakmice na semaforu je stajalo 91:78 za Novi Pazar.

Domaćina je predvodio Marko Radonjić sa 20 poena, a pratili su ga Sead Hadžifejzović i Aleksej Nešović sa po 19, te Nemanja Krstić sa 18 poena.

Najefikasniji kod Dunava bili su Milan Nikolić i Bogdan Dragović sa po 15 poena, dok je dva manje ubacio Nikola Vuković.

Na svojevrstan način ovo je bila istorijska utakmica za Novi Pazar. To zajedništvo i snaga na tribinama nekako je rezultirala i pobedom košarkaša i to je nekako bio prirodni sled dogadjaja. Košarkaši Novog Pazara su imali dakle tu priviligeju da posle dužeg vremena baš na jednoj njihovoj utakmici Torcida i Extremi ujedine snage i pokažu celoj državi i sportskoj javnosti da je Novi Pazar grad sporta i da se ovde voli sport i navija za svoj klub i grad.

Posle ove pobede Košarkaši Novog Pazara su došli do treće pozicije na tabeli sa utakmicom manje i u slučaju trijumfa u meču protiv Beovuka 72 ( koji je trenutno “fenjeraš” na tabeli) uspeli bi se do drugog mesta na samo korak od čačanskog Borca.

Novi Pazar u narednom kolu gostuje pančevačkom Tamišu, dok Dunav dočekuje ekipu beogradskog Beovuka 72.


Fehim Karišik/Foto-Video:Senko Župljanin

Exit mobile version