NOVI PAZAR – Ivan Veljković, profesor informatike i matematike u Novom Pazaru, danas oko 8 sati preuzeo je dužnost direktora Ekonomsko-trgovinske škole u tom gradu, saznaje indeksonline.rs

Novi direktor je u pratnji načelnika školske uprave došao jutros na radno mesto gde je, kako saznajemo, najljubaznije dočekan od strane većine zaposlenih. Njemu su odmah nakon dolaska u ovu obrazovnu ustanovu uručeni ključevi od direktorske kancelarije i nije bilo nikakvih problema prilikom primopredaje dužnosti. Takođe, danas su mu uručeni i svi pečati, ključevi, telefoni kao i druge stvari u vlasništvu škole.

I dok deo roditelja i kolektiva smatra da ministar Mladen Šarčević izborom Ivana Veljkovića nije ispoštovao mišljenje Nastavničkog veća, drugi ocenjuju da je odluka očekivana nakon dve preporuke Agencije za borbu protiv korupcije da bivši direktor bude smenjen.

Prvu preporuku za smenu Seada Ljajića, Agencija za borbu protiv korupcije donela je u oktobru 2016. godine, jer je zaposlio dvoje dece tadašnjeg predsednika školskog odbora Ismihane Murtezić, Aldina Murtezića i Aldinu Murtezić Mujović.

Godinu dana kasnije usledila je druga mera, pošto je zaposlio svoju blisku rođaku Elviru Hodžović kao nastavnicu engleskog jezika i književnosti.

Agencija je prošle godine podnela i krivučnu prijavu protiv Seada Ljajića zbog sumnje da nije prijavio imovinu a on se “izvukao” sa kaznom od 50.000 dinara, iako je za to krivično delo propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Oni koji su nezadovoljni ovakvom odlukom ministra Šarčevića, njih dvadesetak, protestvovali su juče u dvorištu te škole tvrdeći da nisu obavešteni o preporukama Agencije za borbu protiv korupcije. Čak je i presednik sindikata Nusret Kršić najavio štrajk ukoliko novi direktor preuzme dužnost a ministar Šarčević ne povuče odluku.

Međutim, radnici ove škole koji su upoznati sa novim zakonom koji je Skupština Srbije usvojila još u septembru 2017. godine znaju da poslednju reč u imenovanju direktora škole daje ministar prosvete.


E.Ć./Foto:ekonomskanovipazar.edu.rs