NOVI PAZAR – Interno raseljena lica i povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji mogu doći do kuće, građevinskog materijala ili granta za ekonomsko osnaživanje a u okviru projekta “Novi Pazar za bolje uslove života interno raseljenih lica i povratnika”. Projekat finansira Evropska unija u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice RS, a realizuju grad Novi Pazar i Muslimansko humanitarno društvo “Merhamet-Sandžak”. U Sali kulturnog centra danas je ovim povodom održana info sesija za sve zainteresovane.

„Veliko je interesovanje za info sesiju. Podsetoiću vas da je reč o konkursu vrednom 359 000 eura, koji obuhvata tri vrste grantova. Izgradićemo deset kuća na njihovim parcelama, podeliti deset paketa građevinskog materijala i dodeliti dvadeset paketa za ekonomsko osnaživanje početnika u biznisu“.

Prema rečima Murića, po prvi put su nekim projektom obuhvaćena lica iz readmisije. Pripremni posao za realizaciju projekta bio je, kako je rekao, izuzetno obiman.

„Formirane su posebne komisije za interno raseljena lica i raseljene po sporazumu, i to za svaki od grantova. Upućeno je šest javnih poziva a nakon prijavljivanja zainteresovanih uslediće bodovanje. Liste onih koji ispune uslove za neki od grantova proveriće Komesarijat za izbeglice Republike Srbije“.

Rok za prijave je 30 dana za interno raseljena odnosno 45 dana za lica iz readmisije. Javni pozivi i podaci o potrebnoj dokumentaciji za apliciranje dostupni su na zvaničnoj stranici Grada Novog Pazara, u odeljku oglasi.