NOVI PAZAR – U svrhu poreskog oslobođenja početnika u biznisu, koje za cilj ima podsticanje preduzetništva kroz legalne tokove, u organizaciji Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i Odeljenja za privredu, Gradske uprave za izvorne i poverene poslove, u četvrtak, 24. januara organizovan je info dan.

Potencijalne ciljne grupe su mladi, svršeni srednjoškolaci i studenata, kao i nezaposleni koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Oslobađanje od poreza predviđeno je na vremenski period od jedne godine.

Meru poreskog oslobađanja mogu da koriste početnici u poslovanju koji registruju svoje privredno društvo ili preduzetničku radnju, ukoliko ispune sledeće kriterijume: da su u period od 12 meseci pre osnivanja/registrovanja poslovanja završili školovanje, da su najmanje šest meseci na evidenciji NSZ.

Svi osnivači privrednog društva koji žele da koriste meru oslobađanja od poreza moraju biti prijavljeni kao zaposlena lica u privrednom društvu. Neophodno je da preduzetnici, uključujući i poljoprivrednike koji poslovanje registruju u Upravi za trezor, posluju u režimu isplate lične zarade koja ne prelazi 37 000 dinara, da angažovanjem stručnog lica vode poslovne knjige. Pravo na oslobađanje od poreza i doprinosa jedan poslovni subjekt može ostvariti samo jednom.