NOVI PAZAR – Roditelji i zaposleni koji tvrde da nisu obavešteni o radu Agencije za borbu protiv korupcije koja je dva puta dala preporuku a treći put i krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Ekonomsko-trgovinske škole Novi Pazar, protestvovali su danas u 12:00 sati ispred te vaspitno-obrazovne ustanove.

Kako navode, nisu videli preporuke Agencije i iznenađeni su pisanjem našeg portala. Kažu da su za imenovanje novog direktora čuli iz medija, a predsednik sindikata Nusret Kršić najavio je štrajk i potpunu obustavu nastave.

Tim povodom objavljujemo dokumentaciju do koje smo došli, a koju smo takođe blagovremeno objavljivali na našem portalu.

Agencija je 29. decembra podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru protiv Seada Ljajića zbog sumnje da je kao javni funkcioner izvršio krivično delo propisano članom 72. Zakona o Agenciji.

Protiv njega je Osnovno javno tužilaštvo u tom gradu odbacilo krivičnu prijavu, koju je podnela Agencija zbog neprijavljivanje imovine ili davanja lažnih podataka o imovini. Kako nam je rečeno u nadležnom tužilaštvu, Ljajić je uplatio svega 50.000 dinara „u humanitarne svrhe na ime Vlade Srbije“.


Ministar Mladen Šarčević uručio je u ponedeljak 21.01.2019. godine rešenje kojim se za novog direktora Ekonomsko trgovinske škole u Novom Pazaru imenuje profesor informatike i matematike u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Novom Pazaru.

Ovo rešenje je dostavljeno Školskom odboru i ministar nije bio u obavezi da obaveštava zaposlene i Savet roditelja koji imaju svoje predstavnike u Školskom odboru.


Pored toga, prosvetni inspektori su u decembru protekle godine izvršili vanredni inspekcijki nadzor u Ekonomsko-trgovinskoj školi i utvrdili da je čak pet nestručnih radnika zaposleno samo na ekonomskoj grupi predmeta. Od njih pet, troje je dobilo rešenje na neodređeno vreme (stalni radni odnos) dok je dvoje zaposleno na određeno (ugovor na godinu dana).