BUDVA – Po programu privremenih objekata za zonu morskog dobra na području opštine Budva od iduće sezone više neće raditi diskoteke na šetalištu.

Iako je JP Morsko dobro predložilo da se šest otvorenih diskoteka Maltez, Trokadero, Ambinete, Paris, Rafaelo i Majami na donjem šetalištu zadrži do 2020. godine, kako bi u međuvremenu napravili plansko rješenje za uređenje šetališta, Ministarstvo održivog razvoja i turizma ima drugačije planove.

Zbog postojeće opterećenosti kontaktnih gradskih zona velikim brojem sezonskih privremenih objekata u lokalnoj nadležnosti, u zonama morskog dobra po mogućnosti Ministarstvo je ograničilo postavljanje novih privremenih objekata.

“Veliki broj postavljenih objekata se mogu okarakterisati kao “neprikladni” i to iz razloga nefunkcionalnosti za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva, trgovine i sl. kao i zbog toga što vrlo često ometaju normalni pješački saobraćaj, vizure prema moru i ne uklapaju se u ambijent. Jedna od većih negativnih strana ovih objekata je upravo nizak nivo njihove oblikovnosti i uklapanja u ambijent, te su kao takvi u urbanističkom smislu vrlo negativan činilac“, navodi se u Programu privremenih objekata za zonu morskog dobra.

Pored toga, Ministarstvo je u dokumentu navelo da se zabranjuje i postavljanje bilo kakvog mobilijara i šanka sa grilom na delu prema gornjem i donjem šetalištu, što znači da previše kioska sa brzom hranom na šetalištu, koji su ružili taj deo grada, više neće postojati.

JP Morsko dobro i resorno Ministarstvo nisu dali priliku korisnicima privremenih objekata da dostave primedbe, jer, za razliku od Opštine Budva, nisu organizovali Javnu raspravu na ovu temu.


RTV Budva/CdM/indeksonline/Foto:CdM