Novi Pazar – Litijom i paljenjem badnjaka u crkvi Svetog Petra i Pavla, kao i u crkvi Svetog Nikole u Novom Pazaru pravoslavni vernici obeležili su Badnje veče.

Veliki broj vernika nakon Badnjeg dana, koji su proveli u krugu porodice, za posnom trpezom i uz tradicionalno unošenje badnjaka u domove, obeležava i Badnje veče okupljanjem ispred hramova i crkava, kada i prestaje višenedeljni veliki post.

Protojerej stavrofor, Tomislav Milenković, koji je vodio litiju, rekao je da je Badnje veče svečani uvod u veliki hiršćanski praznik, Božić.

” Na Badnje veče mi završavamo post kojim smo se pripremali za doček velikog hrišćanskog praznika. Pošto je to uvod u praznik sve to što činimo ima svoju simboliku. U pravoslavlju, sve što je spoljasnje i vidljivo ukazuje na nešto unutrašnje. Tako je i uvom slučaju. Mi se ne poklanjamo badnjaku kao neki idolopoklonici koji obožavaju drvo, već kroz vidljivo drvo badnjaka, poklanjamo se Hirstu koji je na sutrašnji dan postao jedan od nas, postao čovek”, rekao je Milenković.

Vernici su rekli da je ovo poseban dan za njih i  prilika da se okupe u porodici. Dodali su da iz godine u godinu nema bitnih razlika kada je trpeza u pitanju.