Na Badnje veče, pre 76 godina, u Tuzli se odigrao istorijski događaj koji predstavlja paradigmu borbe za suživot na ovim prostorima. Ustaški Tajni odbor za istrebljenje Srba i Jevreja u Tuzli planirao je da 6. januara 1942., na Badnje veče, minira Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice i pobije okupljene vernike, a planirane su likvidacije i u Srpskoj varoši.

Za ovu informaciju je saznao tuzlanski muftija Muhamed Šefket ef. Kurt koji je, sa grupom uglednih Tuzlaka, zatražio hitan prijem kod nemačkog komandanta grada, potpukovnika Wista, i od njega energično zahtevao da onemogući zločin, piše Fakor.

Nemačka komanda je, iz svojih interesa, odmah istakla plakat sa upozorenjem da – „niko ne sme nikoga zlostavljati, oduzimati ili rušiti tuđu imovinu i dirati živalj koji slavi“. Zahvaljujući angažmanu muftije Kurta, u Tuzli nije bilo masovnih zločina. Ovaj događaj je centralno istorijsko mesto odbrane zajedničkog života u Tuzli i regiji.

Efendija Kurt je rođen u Mostaru, a odrastao u Travniku gde je završio osnovnu školu. Studirao je u Istanbulu i Damasku, a po povratku u BiH, radio je u Travničkoj medresi i bio imam Hadži Alaj-begovoj džamiji. Potom je postao muftija banjalučki, a iz Banje Luke je po službenoj dužnosti 1925. godine premešten u Tuzlu.

Muhamed efendija Lugavić je kazao kako je prota Jovanović na dženazi molio da on spusti Kurta u kabur, dok je Momčilo Peleš zapisao da je Tuzla, preko istaknutih muslimana, kao što je bio muftija, spašena da ne postane poprište masovnog zločina.

„Ima ličnosti koje u kriznim situacijama reaguju ljudski, nevođeni nikakvom ideologijom osim svog ličnog poštenja. Takav je bio muftija Kurt. Najveća nesreća je zapretila njegovim Tuzlacima Srbima – potpuno uništenje Srpske varoši i Pravoslavne crkve. Otišao je u Gestapo i po cenu svog života zapretio da će svi Muslimani u šumu ako bude odmazde nad Srbima. Uspeo je. Nije pakleni plan ustaša i Nemaca ispunjen. Njemu to nije bilo teško, jer je govorio uvek u Aljinoj kafani da je loš čovek za koga ne postoji nešto zbog čega je spreman da umre. Ostavio je za sobom neizbrisiv trag dobrog i poštenog čovjeka. On je bio častan primer koji treba da služi, a dobrim delima da se pomogne drugima. Sa ovog sveta otišao je čista obraza“, kazao je svojevremeno o muftiji prof. dr. Mustafa Šehović.


Foto: Porodica Kurt.com