ZAJEČAR – Jedan od najvećih prosvetnih sindikata u Srbiji uputio je zahtev ministru Mladenu Šarčeviću od koga zahteva proveru zakonitosti rada školske uprave Zaječar.

Zahtev prenosimo u celosti.

Poštovani,

Molimo da u skladu sa Vašim ovlašćenjima izvršite proveru zakonitosti rada Jasne Vasić, rukovodioca ŠU Zaječar. Naime, Gradski odbor sindikata Unije Zaječar donosi odluke koje su dugoročne, a ne kratkog daha i koje nisu na štetu zaposlenih u obrazovanju. Od strane rukovodioca ŠU Zaječar, direktorima škola daju se „usmene direktive“ u vezi prijema zaposlenih u radni odnos u ustanovama obrazovanja, od kojih neke mogu da izazovu velike posledice. Upravo jednu „usmenu direktivu“ Gradski odbor Unije Zaječar uspeo je ovih dana da zaustavi i spreči nepotrebno kadriranje, jer slobodno, odnosno upražnjeno radno mesto nastavnika razredne nastave u OŠ „LJuba Nešić“ ne postoji. Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizacija radnih mesta u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja broj:110-00-706/2018-02 od novembra 2018. godine (u daljem tekstu: Pravilnik) pod rednim brojem 289. propisano je radno mesto „Rukovodilac školske uprave Zaječar’“ i naveden je opis poslova i uslovi za to radno mesto. Opisom poslova rukovodioca ŠU Zaječar ničim mi nije stavljeno u nadležnost da vrši kadriranje u ustanovama obrazovanja. Od strane zaposlenih koji su se obratili radnoj podgrupi pri ŠU Zaječar, iako su predmeti rešeni, podnosioci zahteva nisu pisanim putem obavešteni o načinu rešavanja po njihovim zahtevima, jer im od strane ŠU Zaječar nije odgovor prosleđen. Ovo su ozbiljni propusti koji narušavaju stabilnost koju Gradski odbor Unije Zaječar neguje u radu.

Dana 8.1.2019. godine sindikat Unija Zaječar dobio je materijal odakle se vidi da postoji velika sumnja da Jasna Vasić, rukovodilac ŠU Zaječar ne ispunjava propisane uslove za mesto rukovodioca školske uprave. Pravilnikom su navedeni i uslovi koje treba da ispunjava jedno lice kako bi zasnovalo radni odnos na radnom mestu rukovodioca ŠU Zaječar, a kao jedan od uslova je da lice ima objavljen rad u međunarodnim ili domaćim časopisima ili zbornicima radova sa recenzijom, odnosno odobreni udžbenik, priručnik ili drugo nastavno sredstvo.

U dostavljenom materijalu koji je sindikat dobio na uvid, očigledno je da je Jasna Vasić napisala tekst „Saradnja sa roditeljima i njihovo uključivanje u rad ustanove“ na svega 2 strane, koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS objavilo u „Sažetku radova prosvetnih savetnika 2005-2014. godine“, juna 2015. godine. Autorski tekst „Saradnja sa roditeljima i njihovo uključivanje u rad ustanove“ nikako ne može se smatrati stručnim radom, jer ne sadrži osnovne i potrebne elemente (rezime, uvod, dokumentaciona osnova, spisak literatura…). Takođe, „Sažetak radova prosvetnih savetnika 2005-2014. godine“ nema recezenta, što je uslov. Pretragom preko sajta Narodne biblioteke Srbije (https://www.nb.rs/) uvideli smo da objavljeni rad Jasne Vasić ne postoji, što pokazuje da se ovde radi o nekom internom tekstu, koji se nikako ne može smatrati stručnim radom, koji je jedan od uslova za radno mesto rukovodioca ŠU Zaječar.

U skladu sa napred navedenim Gradski odbor Unije Zaječar moli Ministra da u što kraćem roku ispita zakonitost rada rukovodioca ŠU Zaječar i da proveri da li Jasna Vasić ispunjava propisane uslove za rukovodioca ŠU.

Ukoliko ne ispunjava, molimo da se Jasna Vasić razreši sa mesta rukovodioca ŠU Zaječar i da se postavi lice koje ispunjava propisane uslove. Član USPRS koji je u radnoj podgrupi ŠU Zaječar do izjašnjavanja ministra neće učestvovati u radu. Takođe, svi akti koji budu slati školama, direktorima i sindikatima sa potpisom Jasne Vasić, dok se ne utvrdi da li ispunjava uslove za rukovodioca ŠU Zaječar, sindikat će smatrati neobavezujućim i po njima se neće postupati.


Goran Manojlović, predsednik GO Unije Zaječar/Foto:Stevan Jokić,Zorana Jevtić