BEOGRAD – Iako je rasprostranjen utisak da su glavni kosovski igrači miljenici Zapada i u dobrim odnosima sa svima, od Berlina preko Brisela do Vašingtona, to nije tako, piše Blic navodeći da trojica albanskih lidera rade zajedno ali da se istovremeno svako bori za više moći u Prištini.

Prema saznanjima lista, Nemci izbegavaju Hašima Tačija i Berlin ne može da mu oprosti što je pre nekoliko godina odao agente njihove službe BND.

Od tada predsednik privemenih prištinskih institucija za nemacku administraciju nije pouzdan partner i ne igraju na njega. Nemačka ima zasad čvrst stav da dogovor koji bi vodio razgraničenju teritorija ne može da prođe. Tači, međutim, govori upravo o takvom rešenju.

Tači je na vezi sa kabinetom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. To praktično znači da je administracija Donalda Trampa ta koja ga kontroliše. U SAD jedan deo istog establišmenta je protiv korekcije granica i modela takvih rešenja na Balkanu, ali Bolton, kako se navodi, gura ovu priču.

“Među kosovskim Albancima je manje više izražen stav da Tači misli da će ovakvom politikom koju podržavaju Amerikanci i dogovorom koji postigne sa Beogradom, produžiti svoj politički život. Čcinjenica je, međutim, da mi poštujemo Ameriku, ali davanje dela nase teritorije Tačiju ne donosi poene na terenu. Sud mu i pored odnosa sa Amerikancima visi kao mač iznad glave”, kaže za “Blic” viđeniji prištinski biznismen koji je želeo da ostane anoniman.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj najviše sluša svog brata, sada poslanika Dauta. Haradinaja “drže” Britanci mada ne direktno. Veza se odvija preko Ardijana Ðinija, zamenika u Haradinajevoj Alijansi za bdućnost Kosova koji je, prema saznanjima “Blica”, britanski državljanin.

Britanci su čvrstog stava da nema razgraničenja, a taj stav zastupa i Haradinaj. Britanci dobro znaju ko je Haradinaj, čime se bavio i u kakve je poslove sada umešan, ali trenutno kao i svi ostali, igraju sa “ovima” ili “onima” u zavisnosti od sopstvenih interesa, piše list.

Kada je reč o stranim administracijama, kako je većina EU država protiv podele a stav Britanaca i Nemaca bar zasad jako čvrst, nema sumnje da će podržati svakog i sve samo da se ovaj scenario podele spreči, piše “Blic”.

List postavlja i pitanje ima li onih koji igraju na više strana i odgovara da je to predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji.

Čovek iz senke, veštiji i okretniji igrač od Tačija i Haradinaja zajedno. Veselji se ne eksponira mnogo, deluje iz pozadine i prema navodima izvora, radi za najmanje dve ili tri obaveštajne agencije istovremeno.

Stari “šikovac”, beskrupulozan i prema procenama upućenih u kosovsku scenu, na kraju će i Tačiju i Haradinaju doći glave – ako ga ovi ne pošalju u Hagu, navodi list.

Veselji slovi za starog obaveštajca. Prema saznanjima “Blica”, nema čak ni svoj lični mobilni telefon: kada treba nekoga da pozove, on od ljudi u okolini pozajmi telefon. Isti izvor dodaje da ponekad koristi telefon za jednokratnu upotrebu.

“Blic” pominje i premijera Albanije Edija Ramu za koga kaže da su njegove izjave mahom neutralne, ali da je sve oko Kosova povezano s njim.


Foto:Tanjug-AP