ISTANBUL – Predsednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Evropska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA).

– Mi smo muslimani. Nisu nas primili baš zato što smo muslimani. Izađite i kažite nam, ali oni to ne mogu obznaniti – rekao je Erdogan tokom gostovanja u zajedničkom programu nacionalnih televizija ATV i A Haber.

Dodao je i kako Evropska unija nije održala dato obećanje u vezi sa sporazumom o migrantima koji je postigla s Turskom.

– Dosad su nam obećali 3+3 milijarde evra. Koliko su nam dali od toga? Milijardu i 750 miliona evra. Osim toga, iz Komesarijata za izbeglice je stiglo 750 miliona dolara. Postoje obećanja, ali nema dela – kazao je Erdogan.

Dotakao se i samita o ratu u Siriji koji je održan u ruskom Sočiju, napominjući kako je sastanak bio “vrlo uspešan i vrlo koristan”.

– Drugu rundu samita o Siriji pokrenućemo u Sočiju, a peti ćemo održati u Turskoj – rekao je Erdogan, naglasivši kako se već sada u Turskoj stiče utisak da će “biti uspostavljen neki red u Siriji”.

Istakao je i kako administracija Donalda Trumpa nema jedinstven stav u vezi s najavom o povlačenju trupa iz Sirije.

– Trumpova administracija odaje utisak da je daleko od jedinstvenog stava u vezi s pitanjem povlačenja iz Sirije – kazao je turski predsednik.

Komentarišući istragu u vezi sa slučajem ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, Erdogan je naglasio da se američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) nije u dovoljnoj meri posvetila ovom pitanju.

– CIA se nije potpuno fokusirala na ubistvo Khashoggija, SAD treba staviti težište na ovo pitanje. Mi smo posvećeni tome da ovo pitanje iznesemo pred međunarodni sud – rekao je Erdogan.

Dotakao se i pitanja izručenja pripadnika terorističke organizacije FETO-a Turskoj iz drugih zemalja.

– Pratimo ceo proces izručenja pripadnika FETO-a. Jedan deo njih smo prebacili, a uslediće i nova izručenja – kazao je Erdogan, dodajući da SAD još uvek nije iskren u vezi sa izručenjem lidera terorističke organizacije FETO-a Fetullaha Gulena Turskoj.

Komentarisao je i nedavnu izjavu predsednika Francuske Emannuela Macrona o obeležavanju 24. aprila kao dana koji se povezuje sa stradanjem Armena 1915. godine.

– U našoj prošlosti nema genocida – poručio je predsednik Republike Turske, te dodao kako se predsednik Macron tek počeo baviti politikom i da bi ponajpre trebao naučiti istoriju svoje države.


Anadolija/Foto:Tanjug