NOVI PAZAR – Epidemija gripa u Srbiji još nije prijavljena ali je povećan broj akutnih respiratornih virusnih oboljenja i u Novom Pazaru, saznali smo u Zavodu za javno zdravlje. Kada je reč o imunizaciji,  vakcinacija još uvek traje i do sada je vakcinisano 1500 građana .Prema rečima direktora Zavoda za javno zdravlje, dr Šefadila Spahića, trenutno su zabranjene posete svim pacijentima koji leže na odeljenima Opšte bolnice Novi Pazar i Specijalne bolnice Novopazarska banja kao i tutinskom Stacionaru.

Na osnovu sedmodnevnih i mesečnih analiza broja prijavljinih pacijenata obolelih od respiratornih virusnih oboljenja sličnih gripu, a upoređujući ih sa brojem prijavljenih u poslednje tri godine, Zavod za javno zdravlje nema zvaničnu potvrdu obolelih od gripa, odnosno od virusa tipa A H1N1, podaci su koje iznosi epidemiolog dr Šefadil Spahić. Prema njegovim rečima, u poslednjih sedam dana beleži se blagi porast broja prijavljenih obolelih lica od virusnih respiratornih oboljenja sličnih gripu. “Činjenica je da se virus gripa prenosi veoma brzo i da je jako kontagiozno, da za kratko vreme može da oboli veliki broj ljudi” kazao je dr Spahić.”Zavod za javno zdravlje je predložio određene protivepidemijske mere u smislu zabrane posete pacijentima koji se nalaze na lečenju u Opštoj bolnici Novi Pazar i Specijalnoj bolnici Novopazarska banja i pacijentima u tutinskom Stacionaru” naglasio je on.

Iz ZZJZ su obišli sva odeljenja u bolnici i dogovorili sa svim načelnicima službi da obavezno ažuriraju i evidentiraju broj obolelih od respiratornih virusnih oboljenja. Situacija se svakodnevno pomno prati upravo zbog smrtnih slučajeva od gripa u okruženju a posebno je učestaliji kontakt sa Infektivnim kao i sa Pneumoftiziološkim odeljenjem. Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić, danas je obišao Infektivno odeljenje i od odeljenskih lekara dobio informaciju da se na ovom odeljenju trenutno nalazi samo jedan pacijent koji ima težu kliničku sliku i da se smarta da je najverovatnije oboleo od gripa. Dr Spahić je kazao da su uzete podloge iz referentne laboratorije Torlak i uzorkovani su brisevi kod pet sumnjivih pacijenata i da se rezultati očekuju ovih dana , kako bi se moglo znati da li se radi o obolelima od gripa ili samo od respiratornih infekcija. S obzirom da su u našem regionu i nekim okolnim gradovima registrovani i potvrđeni slučajevi obolelih od virusa tipa A, očekuje se pojava i dokazivanje obolelih i kod nas.

Iz ZZJZ savetuju svim građanima a naročito hroničnim bolesnicima i trudnicama da izbegavaju boravak na mestima gde se okuplja veći broj ljudi kao što su restorani, kafići, kafečajnice i izbegavanje kontakata sa osobama koje kijaju, imaju temperaturu, koje su malaksale, koje kašlju. Hronični bolesnici pritom moraju redovno da uzimaju terapiju. Prostorije u kojima duže boravimo obavezno moramo provetravati, uzimati polivitaminsku terapiju, da vodimo uredan život što podrazumeva zdravu ishranu, vođenje pojačanje lične higijene, što više sna a osobe već obolele od respiratornih infekcija , naročito oni koji kijaju i kašlju da obavezno koriste maramice. Osobe koje imaju temperaturu koja traje duže od tri dana, obavezno se moraju javiti izabranom lekaru a nikako da sami na svoju ruku piju lekove, posebno da ne uzimaju antibiotike bez dozvole lekara.

Da podsetimo da je vakcinacija protiv gripa još uvek u toku i da vakcina ima dovoljno i da je do sada 1500 građana primilo zaštitnu vakcinu.


rtvnp