BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković danas je u Novom Pazaru studentima Internacionalnog univerziteta govorila o ulozi institucije u zaštiti od diskriminacije i pozvala ih da u svakoj situaciji reaguju i upute osobu koja je pretpela diskriminaciju da podnese pritužbu.

Tom prilikom studentima je ukazala da Ustav i zakoni Republike Srbije zabranjuju diskriminaciju po osnovu pola, nacionalne pripadnosti, etničkog porekla, verskog ubeđenja i drugih ličnih svojstva, ali da sam zakon nije dovoljan da stvori pravedno i tolerantno društvo.

Najpre se, mora izgraditi svest o neophodnosti njegove pune i dosledne primene, istakla je poverenica i ukazala da je suzbijanje diskriminacije zadatak svakog demokratskog društva.

Ona je napomenula da institucija na čijem je čelu pruža jednaku pravnu zaštitu svim građanima i građankama Srbije. 

U saopštenju iz Jankovićkinog kabineta navodi se da se u Novom Pazaru sastala i sa više organizacija civilnog društva, a zatim obišla regionalnu kancelariju Poverenika u tom gradu. 

Na sastanku sa predstavnicima i predstavnicama Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban Ina i Kulturnog centra Damad, razgovaralo se o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se ove organizacije susreću u svom radu na unapređenju ljudskih prava, navodi se u saopštenju.

Janković je tom prilikom pružila punu podršku njihovom aktivnostima i još jednom osudila pretnje koje su nedavno upućene organizacijama civilnog društva. 

Poverenica je istakla izuzetno dobru saradnju sa ovim organizacijama i zaključila da su oni, kako se navodi u saopštenju, značajni partneri instituciji na putu dostizanja pune ravnopravnosti, uvažavanja različitosti i poštovanja ljudskih prava svakog građanina i građanke.

Posetu Novom Pazaru, Poverenica je završila sastankom sa Mikaelom Turman, šeficom Kancelarije OEBS-a u tom gradu. 

Tanjug/Foto:Tanjug-T.Valič