BEOGRAD – Jedan od najvećih muzičkih producenata današnjice, veliki berlinski umetnik Paul Kalbrener, (Karlbrenner), čiji je nastup pred pola miliona ljudi povodom obeležavanja pada Berlinskog zida ušao u muzičku istoriju, nastupiće na Dance Areni na predstojećem festivalu Exit u Novom Sadu, najavljeno je danas iz Exit festivala.

Pošto je svoj povratak na jednu od najvećih svetskih elektronskih pozornica prvi potvrdio veliki Karl Koks (Carl Cox), uz dvojicu velikana svetske scene u Novi Sad stižu i Ameli Lens i Šarlot de Vit (Charlotte de Witte), koje su u prethodne dve godine prešle neverovatan put od belgijskih talenata u usponu do svetskih superzvezda

Svoj futuristički zvuk u ambijent kolosalne Petrovaradinske tvrđave donosi i detroitski tećno virtouz Džef Mils (Jeff Mills), koji je zbog doprinosa svetskoj muzici proglašen za Viteza umetnosti u Francuskoj, a čiji nastup ove godine su već ubeležili gotovo svi vodeći elektronski festivali.

Uzbudljiv debi na Areni imaće i korejska heroina Pegi Gu (Peggy Gou), čiji izbor muzike i osećaj za publiku mnogi smatraju vanserijskim, a čija je famozna numera “Itgehane” obeležila prošlu godinu.

Na jednu od svojih omiljenih pozornica stiže i veliki Maceo Pleks (Plex), vrhunski hedlajner najvećih festivala i producent maksimalnog zvuka koji je promenio elektronsku muziku i obrisao žanrovske granice.

Areni se ponovo raduje i Boris Brejća, još jedan istinski superheroj svetske scene i jedan od najtraženijih izvođača današnjice koji je uprkos trasiranim muzičkim putanjama ipak odlučio da stvori svoj zvuk i dočeka da njegov “high teć minimal” bude jedan od najpopularnijih pravaca danas.

Možda i najzanimljiviji debi na novosadskoj Areni ove godine imaće britansko-berlinski mag za kojeg se uticajni Mixmag, Groove Magazine i Ð Mag utrkuju da proglase za najboljeg Ð-a nove generacije, Deks Džej (Dax J), dok on sam obeležava ravno deset godina otkako je prvi put nastupio na Exitu kao anonimni izvođač i pobednik Exitovog Ð takmičenja iz 2009. godine.

Prvi put na Areni nastupiće i Monika Kruze (Kruse), nemačka tećno šefica jedne od najvažnijih izdavačkih kuća na svetu – Terminal M, sa nesagledivom karijerom dugom preko četvrt veka i nastupima na svim najvažnijim festivalima sveta.

A posle brojnih zahteva publike i u trenutku kad su na sopstvenom vrhuncu, u nepregledne rovove donjeg grada Petrovaradinske tvrđave, takođe premijerno stiže i popularni tandem Adriatique.

Još dva velika debija dolaze u “live” izdanju, dve zvezde u usponu i jedni od najuzbudljivijih imena trenutno, Johanes Breht (Johannes Brećt) sa Solomunove etikete Diynamic, kao i nova svetska, ali jednako i balkanska senzacija Satori, čije je pravo ime Ðorđe Petrović, inače odrastao u srpsko-južnoafričkoj porodici u Holandiji.

Kako raste regionalna scena, tako je i sve snažnija godišnja postava rezidenata koji dolaze sa vrha Beatport lista gde se nose rame uz rame, baš poput nastupa na mts Dance Areni, sa najvećim zvezdama današnjice.

Ove godine slušaćemo regionalni tandem broj 1 koji čine banjalučki producenti Mladen Tomić i Siniša Tamamović, kao i trenutno najistaknutijeg heroja domaće scene Iliju Ðokovića, čiji se autorski hit singl “Atom” nalazi na prvom mestu najvažnije svetske tećno top liste.

Još upečatljivih b2b setova donose hrvatski producent Lorens Klajn (Lawrence Klein) i sarajevski Ð Forniva, te domaći tandem Miloš Vujović i Ranćatek, čiju muziku izdaje i Karl Koks.

Ove godine na Areni priliku će dobiti i nove nade kao što su sve popularniji house Ð Runy, te beogradski producent Coeus, čiju muziku vrti i super-popularni duo Tale of Us.


T.Vasić