Najbolji teniser sveta Novak Đoković postao je po četvrti put osvajač prestižne nagrade Laureus za najboljeg sportistu na svetu!

Srpski as je na svečanosti u Monte Karlu i zvanično proglašen za najboljeg sportistu na planeti u 2018. godini, a nagradu je dobio od legendarne teniserke Monike Seleš i Princa od Monaka.

“Hvala vam mnogo, velika mi je čast da dobijem ovu nagradu. Velika je stvar što sam delio ovaj podijum sa mnogim velikim imenima. Mnoge njihove priče su me nadahnule i podstakle da budem još bolji. Laureus nagradu svaki sportista želi da osvoji, i samim tim, za mene to priznanje predstavlja veliku čast. Činjenica da sam večeras među velikim brojem sportskih velikana i što sam u prilici da slušam o izuzetnim stvarima koje Laureus čini širom sveta, daje ovoj nagradi posebno značenje”, izjavio je Novak Đoković pošto mu je uručeno prestižno priznanje, pre nego što se zahvalio supruzi Jeleni i porodici zbog toga što su mu pružili neverovatnu podršku i dali motivaciju da nastavi i dalje da se bavi tenisom.

“Iskreno, nisam bio na dobrom mestu, bio sam u određenom disbalansu, razmišljao sam o tome da zaista napustim tenis. Ali, moja supruga i porodica su mi pokazali kako da nađem novu energiju. Ova nagrada simbolizuje krunu putovanja u kojem sam bio tokom poslednje dve godine. Ništa ovo ne bi bilo moguće bez svih stvari koje su mi se desile u prethodne tri godine. Mnogo toga sam naučio o životu i celom procesu u ovim godinama. Bio sam mnogo nestrpljiv kada sam se vratio iz operacije lakta. Mislio sam o tome da ostavim tenis, a danas stojim ovde pred vama, dragi prijatelji, sa ovim divnim priznanjem u rukama”.

Đokovićeva konkurencija za “sportski Oskar” bili su kapiten hrvatske reprezentacije i član madridskog Reala Luka Modrić, ujedno najbolji igrač sveta u izboru FIFA i UEFA, te Kilijan Mbape iz Pari sen Žermena kao šampion sveta u fudbalu s francuskom reprezentacijom, zatim šampion Formule 1 Luis Hamilton, najbolji košarkaš današnjice Lebron Džejms i kenijski atletičar Eliud Kipčoge. Priznao je srpski as da nije znao šta da očekuje večeras, zbog čega mu je ova nagrada još draža.

Novak Đoković je do večeras Laureus nagradu osvajao 2012, 2015. i 2016. godine. Podsetimo, Novak Đoković je posle osvajanja Rolan Garosa 2016. godine prošao kroz ozbiljnu tranziciju u karijeri, a onda se suočio i sa povredom koja ga je dugo odvojila od terena. Posle obnavljanja saradnje s čuvenim trenerom Marijanom Vajdom Novak Đoković je zaređao tri titule na Grend slem turnirima – od Vimbldona i US Opena prošle sezone, do pehara na Australijan Openu u januaru ove godine, kada je uzeo rekordnu sedmu titulu. Preuzeo je ponovo prvo mesto na tabeli i trenutno ima 15 Grend slem titula u svom vlasništvu.

Za najuspešniju sportistkinju planete proglašena je gimnastičarka Simon Bils, inače prvu ženu sa četiri svetska šampionata. Najbolji tim je fudbalska reprezentacija Francuske, ispred koje je nagradu primio selektor Didije Dešan. Nagradu „Sportski duh godine“ dobila je verovatno i najbolja skijašica svih vremena Lindsi Von. Nagradu “Proboj” za sportistkinju koja je u prethodnoj godini došla do potpune afirmacije dobila je trenutno najbolja teniserka sveta Naomi Osaka, dok je Elijud Kipčoge dobio priznanje za “izuzeno ostvarenje” pošto je na maratonu u Berlinu postavio novi svetski rekord u antičkoj disciplini. Legendarni strateg Arsenala Arsen Venger dobitnik je nagrade za životno delo, dok je čuveni golfer Tajger Vuds uzeo nagradu za “Povratak godine”.