MOSKVA – Ruska televizija RT je danas protestovala zbog blokiranja nekih njenih stranica na Fejsbuku, od kojih je jedna imala više miliona pratilaca, dok je Kremlj tu društvenu mrežu izjednačio sa “orudjem pritiska” Vašingtona.

Danas nije bilo moguće pristupiti na nekoliko Fejsbuk stranica tog medija, medju kojima i popularna “In the Now”, specijalizovana za video snimke. ; “Imali smo projekat na engleskom jeziku, ‘In the Now’. Projekat je imao uspeha: 2,5 milijarde pregleda i četiri miliona pratilaca samo na Fejsbuku”, navela je na Tviteru glavna urednica RT Margarita Simonjan.

Fejsbuk je blokiranje RT obrazložio svojom politikom informisanja korisnika o poreklu nekih sadržaja koji se objavljuju.

“Osobe koje gledaju stranice ne treba da budu pogrešno informisane o identitetu ljudi iza stranica. Pored toga što već godinu dana pojačavamo delovanje protiv lažnih naloga i spamovanja zbog finansijske koristi, takodje i stalno poboljšavamo način na koji osobe mogu da dobiju više informacija na stranicama koje prate”, naveli su iz Fejsbuka.

Simonjan tvrdi da je Fejsbuk blokirao stranice RT posle izveštaja na CNN u kom je ta medijska kuća objašnjavala da RT finansira ruska država.

“Fejsbuk nas je odmah blokirao. Nisu izneli nijednu optužbu”, navela je ona i dodala da RT “nije prekršila nijedno pravilo”.

Američka kompanija je za Frans pres navela da je aktivirala višestepenu nadogradnju za stranice s “značajnim” brojem pratilaca, da bi bile uključene i informacije o zemljama iz kojih se rukovodi tim stranicama.

“Budući da te funkcije nisu u potpunosti aktivirane, kontaktiraćemo administratore stranica i tražiti od njih dodatne podatke, kao i njihov odnos sa krovnim kompanijama, pre nego što se vrate na platformu”, navedeno je iz Fejsbuka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ocenio da bi RT trebalo a “dobije objašnjenje o tačnim razlozima” blokiranja i dodao da “neprijateljske zemlje” koriste mnoge kompanije u domenu interneta za vršenje pritiska na ruske medije.

“In the Now”, koji je prisutan i na JuTjubu, na Fejsbuku deli snimke na razne teme, od pasa lutalica do politike.

Fejsbuk je prošlog meseca obrisao 500 stranica povezanih s Rusijom, većinom povezanih s medijskom kućom Sputnjik. Margarita Simonjan je takodje i urednica Sputnjika.


Beta-AFP