Naslovna EXTRA Srbija i Nemačka produžile saradnju na projektu sticanja diplome iz nemačkog jezika

Srbija i Nemačka produžile saradnju na projektu sticanja diplome iz nemačkog jezika

BEOGRAD – Srbija i Nemačka produžile su danas saradnju na projektu sticanja diplome iz nemačkog jezika u okviru kojeg djaci iz 27 škola u Srbiji dobijaju medjunarodno priznate diplome tog jezika, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Od 2012. u tom projektu učestvovalo je više od 2.300 učenika.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je projekat sticanja diplome iz nemačkog jezika samo jedna od zajedničkih aktivnosti Srbije i Nemačke na polju obrazovanja i nauke.

“Imamo veoma dobru saradnju sa svim nemačkim pokrajinama kada je u pitanju dopunsko školovanje srpskih djaka koji žive u Nemačkoj. Unapredjujemo i dualno obrazovanje, a sve više saradjujemo i na polju nauke i tehnološkog razvoja kroz startap kompanije i njihovu akceleraciju”, kazao je Šarčević.

Ministar je podsetio da je prošle godine u Kragujevcu otvoren i centar za celoživotno učenje, u saradnji sa kompanijom “Simens” i njenim kooperantima, a tada je, po njegovim rečima, otvorena i katedra za nemački jezik i književnost na Univerzitetu u Nišu.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib ocenio je da je jedan od “vrhunaca njegovog rada u Srbiji” otvaranje katedre za germanistiku u Nišu.

“Interesovanje za učenje nemačkog je veliko u Srbiji. Razmišljamo da napravimo sporazum o učenju nemačkog jezika izmedju Gete instituta i Ministarstva prosvete”, rekao je Šib.

Ove godine ispit za sticanje diplome iz nemačkog jezika biće održan 14. marta u 26 škola u Srbiji.

Navedeno je da testovi stižu iz Nemačke, jedinstveni su i polažu se u isto vreme.

Na kraju godine učenici će dobiti medjunarodno priznatu diplomu nemačkog jezika o položenom A2 ili B1 nivou.

Prolaznost dece iz Srbije na testovima iz nemačkog jezika je oko 80 odsto, piše u saopštenju.

Beta/WikiImages on Pixabay

Exit mobile version