PRIJEPOLJE – Nama Bošnjacima je trokut Beograd, Sarajevo, Ankara, božje davanje. U njemu treba da se borimo i izborimo sva prava moja nam pripadaju po Ustavu i zakonima Srbije, rekao je predsednik BNV, Esad Džudžo.

„Preko Područnog ureda BNV u Prijepolju, svi Bošnjaci će moći da obezbjede sva svoja Ustavom i zakonima zagarantovana prava:pravo na maternji jezik, pismo, nastavu i inormisanje na svom jeziku, zaštitu spomenika kulture i sva druga identitetska i statusna prava. Kada smo se formorali, nakon što smo dobili podršku 65 odsto svih birača u Srbiji, moto Bošnjačkog nacionalnog vijeća i naše političke filozije je da „nikad ne odustajemo“. Nikad nećemo odustati dok svaki Bošnjak, bilo gdje u Srbiji, ta svaja prava ne ostvari“.

Ovo je izmedju ostalog rekao Esad Džudžo, predsjednik BNV, otvarajući danas, u prisustvu zvaničnika BNV i brojnih gradjana, Područni ured BNV u Prijepolju koji će biti u službi Bošnjaka Prijepolja sa Brodarevom, Priboja i Nove Varoši.

On je naveo da je želja sadašnjeg saziva BNV da poveže „jedan trokut“: Beograd, Sarajevo i Ankara:

„, Bez obzira što nas Srbija mnogo ne voli, a ni mi nemamo neki veliki razlog da nju volimo, hoćemo da iskoristimo svako pravo koje nam pripada. Mi kažemo da nam je domovina Srbija, drugi dio tog trokuta je Sarajevo, koju smatramo svojom matičnom državom i na kraju Republika Turska, na koju mi u skladu sa medjunarodnim javnim pravom gedamo kao svoju zemlju zaštitnicu.Nama je taj trokut božje davanje, da se u njemu borimo i izborimo sva svoja prava, rekao je Džudžo.

Sledeci važni zadaci BNV, kada je riječ o Prijepolju, koji je simbol suživota i tradicije dvije kulture i dvije vjere, biće, podvukao je Džudžo, da se maksimalan broj učenika uključi u izvodjenja kompletne nastave na bosanskom jeziku za koju je već zokružen model. Drugi je obnova prijepoljske Musale do kraja kalendarske godine koji je jedini kulturno istorijski spomenik takve vrste u ovom djelu Evrope.

On je naveo da je imao „dobar razgovor“ sa predsednikom opštine Zindovićem sa kojim će ovih dana biti potpisan protokol o saradnji. Pozvao je takođe sve Prijepoljce da mu budu podrška u ovom poslu.

Pre nego što je simbolično otvoren Područni ured BNV u Prijepolju, ispred kancelarije se zaviorila zastava BNV, koja je podignuta na jarbol uz intoniranje himne.


Izvor/Foto:Listpolimlje.info