MOKSVA – Centralni muslimanski duhovni odbor Rusije (CMSB Rusija) i Ruski savet muftija (RCM) pozvali su muslimansko stanovništvo Rusije da izbegava provokacije, učestvovanje u nesankcionisanim akcijama, kao i informacije koje se šire putem aplikacija za razmenu poruka.

Ove dve organizacije, navodeći tragični bilans terorističkog napada na Novom Zelandu, tvrde da se putem aplikacija za razmenu trenutnih poruka (VhatsApp, Viber, Telegram, itd.) poziva da učešće u nesankcionisanim protestnim činovima.

Vođstvo CMSB Rusije i RCM-a se snažno protivi takvih pozivima i apeluje da se izbegne učešće u nesankcionisanim protestima koji potencijalno mogu dovesti do nemira.

U saopštenju se takođe navodi da je pogrešno kriviti određenu državu, religiju ili organizaciju za tragični incident.

“Musliman ne sme da krši zakone sopstvene države i izazva nemire”, poručuju CMSB Rusija i RCM i pozivaju “svu braću i sestre” da poštuju zakone i izbegavaju sve vrste provokacija.

U tragičnom incidentu koji se dogodio na Novom Zelandu 15. marta, naoružani napadači su ušli u dve susedne džamije u gradu Krajstčerč odmah nakon molitve, blokirali vrata i počeli da pucaju. Prema poslednjim podacima, 50 ljudi je ubijeno, a desetine povređene. Tri osobe su uhapšene zbog sumnje na učešće u napadu.