ATLANTA – Britanska Komisija za ravnopravnost polova i ljudska prava pokrenula je istragu da li je britanska medijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) prekršila zakon plaćanjem ; ženama manje nego njihovim kolegama muškarcima, za isti posao.Komisija je danas saopštila da zbog sumnji u ranijim isplatama plata, razmatra žalbe žena zaposlenih u toj medijskoj mreži, da li su plaćene manje od kolega, javila američka televizija Si-En-En (CNN).

“Nakon razmatranja svih informacija, sumnjamo da neke žene, u toj medijskoj mreži, nisu primile jednake plate za isti rad”, navodi se u saopštenju Komisije.

U saopštenju se dodaje da će sve formalne i neformalne žalbe zaposlenih na plate biti proverene, da bi se utvrdilo da li je bilo nezakonite diskriminacije prema ženama i da li su te žalbe adekvatno rešene.

Portparol BBC je naveo da ta medijska mreža “duboko žali zbog takvih slučajeva u prošlosti”, ali da veruje da su sada strukture plata fer i transparentne zaposlenima.

Iz Komisije su naveli da imaju ovlašćenja da procene, formalno i neformalno, žalbe na plate i da planiraju da proveru završe do kraja ove godine.

Ukoliko bude otriveni slučajevi diskriminacije, Komisija može da zahteva od BBC da “prestane sva diskriminatorska praksa”, ali i preduzmu korake da se spreči buduća diskriminacija, po nalogu suda, navodi CNN.

Beta