MOSTAR – U Bosni i Hercegovini nastavlja se trend povećanja broja zavisnika od kockanja što i nije neko iznenađenje s obzirom na to da BiH ima najviše kladionica u Evropi u odnosu na broj stanovnika, izjavio je danas upravnik Kluba lečenih zavisnika od kocke (KLOK) iz Mostara, Marko Romić. 

On je za Fenu rekao da BiH po broju zavisnika prednjači u regionu i da u poslednje vreme sve veći broj žena traži pomoć zbog zavisnosti od kockanja.

“Imali smo primer jedne starice (75) koja je celu svoju penziju, zarađenu u inostranstvu, trošila na bingo u kladionicama. Ona bi u jednom danu potrošila celu penziju koja je iznosila negde oko 1.500 maraka, a kad više nije znala kako da izađe iz tog problema, počela je da razmišlja o samoubistvu”, rekao je Romić. 

Romić je dodao da je mnogo slučajeva u kojima zavisnici na kocku troše novac koji im ne pripada, odnosno novac državnih i privatnih firmi, ali i da je bilo situacija i kad su kamatari otimali decu kako bi njihovi roditelji vratili dugove. 

Istakao je kako se češće kockaju osobe boljeg materijalnog stanja i da među njima ima jako puno “uglednih građana”, kao i lekara, inženjera i sl.

“Većinu privuče neka početnička sreća, a mnogi od njih kockaju dok ne dođu do samoga dna. Tada su potrošili sve što su imali i upali u dugove koje ne mogu vratiti. U svemu tome najviše ispaštaju njihove porodice pa kockari neretko razmišljaju i o samoubistvu, a neki su se nažalost i ubili”, rekao je Romić.

Dodaje i da su muškarci najviše zavisni o sportskom klađenju i trkama, aparatima i ruletu, a žene o bingu.

Tanjug /Foto :Pixabay