BEOGRAD – U želji da dočara rad carinika i približi ga široj javnosti ekipa emisije „Na mestu zločina sa Mašanom“ najpre je posetila granični prelaz Preševo, a potom i aerodrom Nikola Tesla.

Na Preševu se u jednom trenutku pojavio kamion koji su operativci procenili kao sumnjiv. U ovakvim slučajevima radi se pregled mobilnim skenerom. Drugim rečima, ozbiljna provera kojoj ništa ne može promaći.

„Kontrola mobilnim skenerom jednog kamiona traje svega par minuta, što nam omogućava da protok robe bude brz, a da istovremeno kontrola bude stpostotna. Znači, ovde nema mogućnosti da bilo kakva nepravilnost promakne. Imamo sliku ispred sebe, na kojoj se vidi svaka i najmanja nepravilnost ukoliko ona postoji.

Što se ovog konkretnog kamiona tiče, evo uočavamo neku sumnju. Na snimku se vidi veća gustina nego što bi trebalo da bude u ovom delu kamiona, pa ćemo to fizičkim pregledom da iskontrolišemo“, objasnio je Saša Nešić, šef mobilne ekipe Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

Pošto su uočene neke nepravilnosti, biće izvršena fizička provera onog dela kamiona koji je skener prepoznao kao rizičan.

„U ovom delu su bili španeri koji su povećavali gustinu, na šta smo mi morali da obratimo pažnju. Da je trebalo ovaj kamion samo fizički pregledati bez skenera, takav pregled bi potrajao pet do šest sati, a možda i više“, rekao je carinik koji radi na skeneru.

Sa Preševa se ekipa emisije „Na mestu zločina sa Mašanom“ preselila na beogradski aerodrom, jer kriminalci svoju robu jednako pokušavaju da prokrijumčare i vazdušnim putem.

 

Carinski službenici na Aerodromu „Nikola Tesla“ danonoćno hvataju švercere svih profila, i to vrlo uspešno, a kako to čine objasnio je Radivoje Damnjanović iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja.

„Odeljenje kojem ja pripadam, bavi se poslovima suzbijanja krijumčarenja narkotika, ljudi, kao i robe trgovačkog karaktera i akciznih proizvoda“, kazao je on, prisetivši se nekoliko interesantnih slučajeva zaplena narkotika koje su se desile na aerodromu:

„Јedan od zanimljivih slučajeva sakrivanja kokaina bio je u gitari. Tom prilikom su se na gendgen uređaju videle određene nepravilnosti u vidu pukotina. Otvaranjem prtljaga i pregledom same gitare, utvrđeno je da se u ovom delu nalazilo više od dva kilograma kokaina“, naveo je Damnjanović.

 

On je takođe naveo i jedan od zabeleženih slučajeva prenošenja narkotika u ljudskom telu:

„Ovde je jedan vrlo zanimljiv slučaj. Radi se o putnici koja je iz Bolivije, iz Sao Paola stigla u Beograd. Kao što možete da vidite na ovim snimcima, ona je u ovom slučaju kokain krila u stomaku, upakovan u male kesice od po desetak grama. Kada je sve to izbacila iz sebe, na kraju ukupna količina je bila oko jedan kilogram kokaina“, ispričao je carinik sa beogradskog aerodroma.