PRAG – Češki ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček i šef češke policije Jan Švejdar upozorili su danas Čehe da policija neće trpeti pohvalne komentare terorističkog napada na muslimanske vernike u Krajstčerču na Novom Zelandu i da policija zbog govora mržnje protiv muslimana od petka pojačano prati društvene mreže.

“Sve aktivnosti koje mogu da se protumače kao odobravanje krivičnog dela policija pažljivo proverava i obezbedjuje dokaze za eventualni krivični postupak”, naveo je na Tviteru potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

Ministar je tako reagovao na apel opozicionog lidera iz stranke TOP09 Miroslava Kalouseka koji se požalio da neki Česi hvale napad na džamije u Krajstčerču i zatražio od Hamačeka da te hvalospeve i podsticanje mržnje protiv muslimana i izbeglica zaustavi.

“Zaustavimo tu smrdljivu baru pre nego što se udavimo u njoj”, poručio je ministru Kalousek.

I šef češke policije Švejdar saopštio je da policija nema nameru da toleriše bilo kakvo odobravanje terorizma, ekstremizma niti podsticanje mržnje.

“Imamo čitav niz instrumenata kako da otkrijemo počinioce te vrste krivičnih dela”, upozorio je Švejdar na Tviteru.

Napad na muslimane u džamijama na novom Zelandu osudili su odmah češki zvaničnici na čelu sa premijerom Andrejom Babišom a takodje i većina političara opozicije.


Beta