ROŽAJE – Država Crna Gora obavezana je sudskom presudom da kontroverznom biznismenu iz Rožaja Safetu Kaliću isplati oko 800.000 evra kao naknadu štete koja je nastala u njegovoj firmi “MPetrol” dok je bila zaplenjena zbog postupka koji je vođen protiv njega, piše Dan.

Presuda je donesena u Osnovnom sudu u Rožajama.

Kalić je u tužbenom zahtevu tražio da mu se na ime materijalne štete nadoknadi 1.925.178,29 evra. Međutim, sud je utvrdio da je nastala šteta u iznosu od 789.024,11 evra i odlučeno je da mu se toliko novca isplati.

Osim toga, sud je državu obavezao i da Kaliću isplati sudske troškove u iznosu od 7.672,03 evra.

Veštaci su tokom sudskog postupka utvrdili da je šteta po preduzeće „M-Petrol” nastupila u iznosu nešto manjem od 800 hiljada.

Naime, procenjeno je da bi benzinske pumpe ostvarile toliku zaradu da su radile u periodu dok su bile blokirane od strane države. Osim izmakle zarade, navedeni iznos dosuđen je i zbog štete koja je nastala na benzinskim pumpama, a najviše kada su popucale cevi za gas koje su vremenom zaledile.

Kalići su pravosnažno oslobođeni optužbe da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način sticanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim delom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. Bili su optuženi za pranje 7.773.127,06 evra.


Dan