ROŽAJE – Država Crna Gora obavezana je sudskom presudom da kontroverznom biznismenu iz Rožaja Safetu Kaliću isplati oko 800.000 evra kao naknadu štete koja je nastala u njegovoj firmi “MPetrol” dok je bila zaplenjena zbog postupka koji je vođen protiv njega, piše Dan.

Presuda je donesena u Osnovnom sudu u Rožajama.

Kalić je u tužbenom zahtevu tražio da mu se na ime materijalne štete nadoknadi 1.925.178,29 evra. Međutim, sud je utvrdio da je nastala šteta u iznosu od 789.024,11 evra i odlučeno je da mu se toliko novca isplati.

Osim toga, sud je državu obavezao i da Kaliću isplati sudske troškove u iznosu od 7.672,03 evra.

Veštaci su tokom sudskog postupka utvrdili da je šteta po preduzeće „M-Petrol” nastupila u iznosu nešto manjem od 800 hiljada.

Naime, procenjeno je da bi benzinske pumpe ostvarile toliku zaradu da su radile u periodu dok su bile blokirane od strane države. Osim izmakle zarade, navedeni iznos dosuđen je i zbog štete koja je nastala na benzinskim pumpama, a najviše kada su popucale cevi za gas koje su vremenom zaledile.

Kalići su pravosnažno oslobođeni optužbe da su se od 2005. do juna 2011. godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način sticanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim delom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. Bili su optuženi za pranje 7.773.127,06 evra.


Dan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here