NOVI PAZAR – Delegacija Islamske zajednice Srbije posetila je Bošnjačko nacionalno veće. Na sastaku sa predstavnicima Veća bilo je reči o zajedničkim projektima u oblasti obrazovanja i zaštite bošnjačkog kulturnog nasleđa.

Zahvalivši gostima na poseti, predsednik BNV Esad Džudžo naglasio je opredeljenost ove institucije za rad na očuvanju identiteta Bošnjaka u Srbiji, kroz afirmaciju bosanskog jezika i bošnjačke umetnosti i kulture.

”Otvorili smo par vrlo važnih tema. Upoznali se sa njihovim programom, njihovim ambicijama. Predstavili smo im naš četvorogodišnji program i pokušali smo da između dvije tradicionalne bošnjačke institucije uspostavimo neke spone i zajedničke programe. Mislim da smo blizu, naročito u oblasti obrazovanja, zaštite bošnjačkog kulturnog naslijeđa i drugih tema, gdje ćemo naći zajedničke interese, programe, ali i dijeliti odgovornost”, rekao je Džudžo.

U ime Rijaseta IZ Srbije muftija sanžački Senad efendija Halitović sastanak je ocenio vrlo značajnim.

”Priželjkivali smo da što prije dođe do ovog sastanka. Jako nam je bitna saradnja na poljima gdje imamo zajedničke interese, a to je obrazovanje. O tome imamo još puno da pričamo, posebno o postojećim projektima. Zajendo ćemo radit na tome, jer mi smo praktično jedno tijelo i jako nam je bitna ozbiljna saradnja sa BNV”, kazao je muftija Halitović.

Sastanku su prisustvovali reis – ul –ulema Sead ef. Nasufović i Bajazit ef. Nicević, ispred delegacije Rijaseta IZ Srbije, kao I predsjednik Izvršnog odbora Veća doc.dr. Hasim Mekić, potpredsjednici Vijeća prof. dr. Sait Kačapor, mr. Esad Rahić i dr. Fuad Baćićanin.