PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Djukanović izjavio je u Berlinu da je vlast u Podgorici spremna da razgovara sa onima koji formalno predvode proteste, ali i da je zajedničko svim protestima u regionu namera da osvoje vlast mimo izbora.On je u Berlinu, tokom predavanja u Nemačkom društvu za spoljnu politiku, kazao da se protesti u Crnoj Gori pokušavaju predstaviti kao gradjanski, iako je, kako navodi, jasno da iza njih stoje političke strukture.

“Spremni smo da sa onima koji makar formalno predvode proteste, sa tom gradjanskom strukturom razgovaramo o svim pitanjima koja predstavljaju njihov interes. Oko tog pitanja nema nikakvih nedoumica niti potencijalno konfliktnih situacija na relaciji vlast i učesnici protesta”, kazao je Djukanović, prenijeli su podgorički mediji.

Djukanović kaže i da prepoznaje zajedničku nit u svim protestima koji se dešavaju u regionu.

To je, navodi Djukanović, ideja da se promeni vlast mimo izbornog procesa.

Danas na Zapadnom Balkanu imamo vlade koje, kako kaže Djukanović, jasnom vizijom pokušavaju da društva povedu putem savremene EU civilizacije.

“Ovakve pojave nas upućuju na zaključak da smo još uvek daleko od toga da imamo homogenizovanu javnost na Balkanu. I dalje se vodi konfrontacija izmedju onih koji zagovaraju novu politiku, politiku usvajanja evropskih standarda, koja, izmedju ostalog, znači i izbor vlasti na demokratskim izborima i onih drugih koji misle da se vlast može menjati na ulici putem revolucije”, naveo je Djukanović.

Dijalogom se pokušava doći do toga da se, navodi Djukanović, moraju poštovati pravila koja smo uspostavili, a ne da se vraćamo u 90-e godine.

“Jasno je da ovo nisu jednostavni procesi. Moramo pokazati da imamo snage da se odupremo onima koji žele da konzerviraju procese i da zadrže i Crnu Goru i Zapadni Balkan van EU. To nije jednostavan posao, ali mi imamo i volje i snage da to uradimo”, naveo je Djukanović.

On kaže i da Crna Gora nije na raskršću.

“Crna Gora je jako dugo u jednosmernoj ulici koja vodi ka EU”, zaključio je Djukanović.

Djukanović je u Berlinu kazao i da niko ne zna kakva je budućnost Evropske unije, ali bez obzira na to, perspektiva Zapadnog Balkana može biti samo evropska.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here