BEOGRAD – Demokratska stranka (DS) osudila je danas “svaku relativizaciju” presude u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić osudjen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina u BiH i pozvala aktuelnu vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “prestanu sa kampanjom predstavljanja ratnih zločinaca kao heroja”.

Navodeći da je jučerašnja presuda “bitna za suočavanje sa prošlošću, utvrdjivanje odgovornosti i stvaranje pretpostavki za gradjenje budućnosti bez hipoteke prošlosti”, DS je ocenio da se tom presudom “utvrdjuje pojedinačna odgovornost i dokazuje da srpski narod, kolektivno, ne nosi krivicu za učinjene zločine”.

“To pruža satisfakciju žrtvama i nadu svima koji se bore za humane ideale slobode, mira i razumevanja. Upravo tu leži odgovornost nas, pojedinaca i stranaka, društva u celini da u periodu koji je pred nama onomogućimo revizionisticka tumačenja, nacionalističku retoriku i nasilje prema neistomišljenicima”, stoji u saopštenju.

Mehanizam za medjunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je juče Radovana Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u prvostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.


Beta