NOVI PAZAR – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo rekao je danas da će se od ove školske godine bošnjačka deca u Sandžaku po automatizmu, na osnovu maternjeg jezika roditelja, upisivati na nastavu na bosanskom jeziku.

Džudžo je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da više neće biti anketiranja prilikom upisa učenika i da su za to dobili podršku od resornog ministarstva i od direktora sandžačkih obrazovnih ustanova.

“Šesta generacija učenika u kompletnoj nastavi na bosanskom jeziku upisivaće se po automatizmu kao što je to slučaj kod učenika na srpskom, madjarskom, slovačkom, rumunskom, albanskom, bugarskom, rusinskom i hrvatskom jeziku. Zaključak je da za naredne dve godine uskladimo pohadjanje nastave na bosanskom i srpskom jeziku sa nacionalnom strukturom u ovom regionu, gde živi 64,2 odsto Bošnjaka”, rekao je Džudžo.

Nastavu na bosanskom jeziku trenutno pohadja oko 17.500 učenika u 40 obrazovnih ustanova, odnosno predškolskim, osnovnim i srednjim školama u Sandžaku.

Džudžo je dodao i da su dobili podršku za otvaranje studijskog programa Bosanski jezik i književnost od ove školske godine na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, koji će biti akreditovan do kraja narednog meseca.

Kao jedan od priroteta BNV Džudžo je naveo obnavljanje muslimanskog gradskog svetilišta Musale u Prijepolju do kraja ove godine.


Beta