BEOGRAD – Hotel M je bio mesto druženja generacije koja je večeras proslavila 50 godina od upisa na Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Iz ove zlatne generacije ekonomista danas imamo nekoliko doktora ekonomskih nauka, nekoliko univerzitetskih profesora, stručanjaka u javnom sektoru i dosta menadžera u javnom i privatnom sektoru.

Hasan Hanić je rođen 1949. godine u Ravče Polju, kod Brodareva. Zbog školovanja se sa porodicom preselio u Novi Pazar 1958. godine.

Univerzitetski profesor, naučnik, istraživač, ekspert koji se afirmisao u našim i međunarodnim ekonomskim krugovima, osnivač i dekan Beogradske bankarske akademije – Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije, nalazi se među najistaknutijim imenima naše savremene ekonomske nauke, čija su znanja primjenjiva u praksi.

Aktivno je radio 32 godine na beogradskom Ekonomskom fakultetu. Samostalno i u koautorstvu objavio je 26 univerzitetskih, devet udžbenika za visoke i više škole i tri za srednje škole, računajući i ponovljena izdanja napisao je 89 udžbenika. Samostalno ili u koautorstvu napisao je preko 150 članaka i naučnih referata.

Pored uloge istraživača, profesor Hanić na makroprojektima realizovanim preko Ekonomskog fakulteta imao rukovodeću ulogu – bio je ekretar, pomoćnik ili zamenik rukovodilaca projekta najčešće prof Momčila Milisavljevića.

Autor je ili koautor većeg broja značajnih naučnih studija, istraživačkih projekata čiji su naručioci međunarodne i domaće organizacije. Objavio je 15 osvrta i prikaza udžbenika, monografija, zbornika radova u domaćim časopisima.


E.Ć.