BEOGRAD – Gradjani koji su se nalazili ispred zgrade Radio televizije Srbije razišli su se večeras, ali su najavili da će u podne doći pred zgradu Predsedništva, kada se očekuje obraćanje predsednika Aleksandra Vučića.

Ispred zgrade RTS-a ostali su pripadnici policije u kordonu, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, nakon što su prethodno izbacili učesnike protesta.

Deo učesnika protesta “Jedan od pet miliona” predvodjeni Obradovićem ušao je oko 19 časova u RTS, dok se veći broj gradjana nalazio izvan zgrade.

Kako je Obradović kazao pustilo ih je obezbedjenje koje je “stalo uz narod”, a njihov osnovni zahtev bio je da jedan od organizatora protesta dobije mogućnost da gostuje u Dnevniku RTS.

Oko 21.30 po naredbi ministra policije Nebojiše Stefanovića žandarmerija je upala u zgradu i počela da izbacuje demonstrante.

Pojedini pripadnici žandarmerije vukli su gradjane za ruke i noge, kako bi ih izneli iz zgrade.

Medju poslednjima su ostali Obradović i Dragan Djilas, kao i predstavnici medija.

Nakon što su izbačeni iz zgrade, gradjani su još oko dva sata ostali ispred RTS-a, posle čega su počeli da se razilaze.

Upad u zgradu RTS osudila je premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i pojedini ministri i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koji su ocenili da opozicija želi da destabilizuje zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojiša Stefanović rekao je da je ;policija “oslobodila” RTS i da je priveden jedan od demonstranta koji je fizički napao pripadnika žandarmerije.

On je kazao da će narednih dana nadležni državni organi dobiti sve o ljudima koji su činili prekršaje i krivična dela i da će nadležni organi postupati po tim prijavama, jer je, kako je istakao Srbija ozbiljna država i nikome nije dozvoljeno da na nasilan i bahat način ostvaruje bilo koji svoj cilj.

“Policija neće dozvoliti nikome u Srbiji da nasiljem bilo šta rešava niti da ugrožava druge ljude, niti njihovu imovinu, niti da preti ni novinarima, ni drugim gradjanima”, rekao je Stefanović.

Direktor RTS Dragan Bujošević izjavio je da su nasilnim upadom demonstranata i dela opozicije u zgradu javnog servisa, protesti “izgubili legitimitet”.

On se izvinio zaposlenima što im rukovodstvo i država nisu omogućili da normalno rade svoj posao.


Beta