BEOGRAD – Gradjani zaduženi kreditima u švajcarskim francima obustavili su danas protest ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i najavili da će se u utorak, 2. aprila ponovo okupiti ispred tog suda od koge traže da zauzme jasan stav o kreditima indeksiranim u francima.

Protest je počeo pre osam dana, a ogranizovalo ga je Udruženje gradjana zaduženih u francima CHF Srbija.

Kasacioni sud je u nekoliko slučajeva dosad donosio kontradiktorne presude povodom tužbi gradjana koji su zaduženi u švajcarskoj valutu, pa je jedan od zahteva članova CHF Srbija da taj sud donese jasan stav po kojem će postupati sudovi.

Zahtevi su i da Vlada Srbije donose zakon o dinarizaciji svih kredita i zakon o zabrani prinudne prodaje jedine nekretnine.

Sonja Vujanović iz Udruženja CHF Srbije je agenciji Beta rekla da su gradjani koji su protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda bili iznenadjeni današnjom posetom predsednika Srbije koji im je obećao pomoć, ali da neće da odustanu od zbog zahteva.

“Videćemo 2. aprila kakav će biti stav Vrhovnog kasacionog suda pa ćemo na osnovu toga odlučiti da li ćemo nastaviti proteste”, kazala je ona.

Vučić je danas gradjane koji su protestovali ispred suda pozvao da obustave protest i obećao da će država, u dogovoru sa bankama, predložiti rešenje kako da im se pomogne da lakše otplaćuju pozajmicu.

Trenutno je oko 16.800 gradjana zaduženo u francima, a njih dug bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute.