BEOGRAD – Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina.

Hamilton je ostvario 74. pobedu u karijeri. Trka je završena iza vozila bezbednosti koje je izašlo na stazu dva kruga pre kraja, pošto su se oba vozila Renoa, Niko Hulkenberg i Danijel Rikardo zaustavili na stazi.

Aktuelni svetski prvak je u 49. krugu obišao do tada vodećeg Šarla Leklera iz Ferarija, koji je izgubio poziciju zbog problema sa motorom.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, a Lekler je zadržao treće mesto. On je osvojio dodatni bod pošto je odvezao najbrži krug.

Vozač Red Bula Maks Verstapen zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija, a šesti Lando Noris iz Meklarena. Vozač ekipe Alfa Romeo Kimi Raikonen zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Pjer Gasli iz Red Bula, deveti Aleks Albon iz Toro Roso, a 10. mesto zauzeo je Serhio Peres iz ekipe Rejsing Point.

Odmah na početku Fetel je obišao Leklera i preuzeo prvo mesto, a dobar start imao je i Botas, koji je obišao Hamiltona i preuzeo treće mesto, a zatim i Leklera i našao se iza Fetela. Već u drugom krugu Lekler je iskoristio grešku Botasa na kočenju i vratio se na drugo mesto, a ubrzo je Finca napao i Hamilton i preuzeo treće mesto.

Posle kontakta Karlosa Sainca i Maksa Verstapena, oštetio se bolid Meklarena, koji se nakon toga vratio na stazu kao poslednji.

Do trećeg kruga Fetel je stekao 1,4 sekundi prednosti nad klupskim kolegom, koji ga je sustigao u petom krugu, a već u narednom ga je obišao i preuzeo vodjstvo.

U 13. krugu Botas je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu kao šesti, iza Rikarda i Verstapena.

Krug kasnije u boks su otišli Lekler i Hamilton, pa su se vratili na treće i četvrto mesto, iza vodećih Fetela i Rikarda. U 15. krugu četvorostruki svetski prvak otišao je na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti, izmedju dva Mercedesa. Lekler se vratio na prvo mesto, ispred Rikarda, koji je ubrzo pao na četvrto mesto.

Botas je zatim obišao Rikarda, a Lekler je u medjuvremenu uvećavao prednost pa je u 18. krugu imao 4,5 sekundi prednosti nad Hamiltonom. Aktuelni šampion imao je više od pet sekundi prednosti nad Fetelom, koji mu se primakao na 1,5 sekundi posle greške Britanca.

U 22. krugu Hamilton se požalio na gume, Fetel mu se primakao i krug kasnije ga je obišao. Rikardo je u 25. krugu otišao na zamenu guma i nas stazu se vratio kao 13. U borbi za sedmo mesto Noris je bio uspešniji od Raikonena. Lekler je u medjuvremenu sigurno vozio i stekao 8,5 sekundi nad klupskim kolegom, u 31. krugu, dok je Fetel “pobegao” Hamiltonu na nepunih pet sekundi.

Hamilton je 22 kruga pre kraja otišao na zamenu guma i vratio se na stazu iza Botasa, na četvrto mesto. Posle njega na zamenu guma otišao je i Fetel, a na stazu se vratio ispred Hamiltona, na treće mesto. Lekler je u 37. krugu otišao u boks i posle toga zadržao je prvo mesto, ispred Botasa.

U 37. krugu Hamilton je dobro napao Fetela sa spoljne strane, ali nije uspeo da ga obidje. Fetel je zatim obišao Botasa, koji je odmah skrenuo u boks. U 38. krugu Hamilton je ponovo napao Fetela, vozač Ferarija je na dodavanju gasa pogrešio, okrenuo se na stazi i odmah javio svojoj ekipi da mora u boks, kako bi zamenio gume. On je na putu do boksa izgubio i prednje krilo, otišao je u boks i na stazu se vratio kao deveti.

Fetel je iz kruga u krug popravljao poziciju, pa je u 44. krugu bio peti, dok je dobar bio i Noris, koji je obišao Rikarda za sedmo mesto. Vozača Renoa ubrzo je obišao i Raikonen, pa je Rikardo pao na osmo.

U 46. krugu Lekler se požalio na motor, zbog čega je Hamilton smanjio zaostatak na šest sekundi. Aktuelni prvak je u 49. krugu obišao Leklera i preuzeo prvo mesto.

Botas je obišao Leklera u 54. krugu, a krug kasnije na stazu je izašlo vozilo bezbednosti zbog kvara na bolidima Renoa. Pozicije su ostale nepromenjene, pa je Hamilton ostvario prvu pobedu u sezoni.

Naredna trka u šampionatu vozi se 14. aprila za Veliku nagradu Kine.


Beta