PRIŠTINA – Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova i specijalni tužilac Sulj Hodža izjavio je danas da je u toku istraga o deportaciji šest turskih državljana u Turskoj u martu prošle godine i dodao da je tužilac u slučaju u fazi prikupljanja dokaza.

“Ovaj izveštaj koji je poslat tužilaštvu svakako biće deo spisa ovog predmeta i tužilac će ga razmotriti. Ali mi smo i pre komisije pokrenuli istragu”, kazao je Hodža za radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, na osnovu izveštaja istražne komisije kosovske skupštine, najveće prekršaje u ovom slučaju počinile su Kosovska obaveštajna agencija i Policija Kosova koje su uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu i potom ih predale jednoj stranoj (turskoj) službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

Predsedavajući komisije Ðeljalj Svećlja izjavio je da je bilo opstrukcija tokom rada komisije i da je predsedništvo Skupštine odbilo zahtev komisije da im se produži mandat.

“Ne samo da moraju da se prekinu ta kršenja, već moraju i da se evidentiraju i oni koji su počinili prekršaje moraju da se gone kako bi se sprečilo ponavljanje praksi gde su jaki pojedinci ili određene grupe koje se tako osećaju zarobili državu i misle da mogu da urade šta hoće na osnovu svojih privatnih ili klanskih interesa”, kazao je Svećlja.

Kosovskoj skupštini će ove sedmice na razmatranje biti dostavljen izveštaj parlamentarne Komisije koja se bavila utvrđivanjem istine o deportaciji šest turskih državljana s Kosova u Tursku, na zahtev predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a zbog sumnje da su pripadnici pokreta kojim rukovodi Fetulah Gulen, čije izručenje Ankara potražuje od SAD.

Slučaj sporne deportacije ponovo se našao u žizi javnosti nakon oštre reakcije ambasada SAD, Nemačke i Velike Britanije u Prištini, koje insistiraju na istini.

Šest turskih državljana deportovani su u tajnoj akciji izvedenoj u koordinaciji turske i kosovske obaveštajne službe.