JERUSALIM – Izraelska policija je danas zatvorila ulaze na najosetljivije sveto mesto u Jerusalimu nakon što je bačena zapaljiva bomba na policijsku stanicu.Taj potez kojem se retko pribegava izazvao je gnevne reakcije širom muslimanskog sveta.

Policija je kasnije najavila da će se svetilište koje Jevreji zovu Brdo hrama, a muslimani Uzvišeno utočište, otvoriti za vernike i posetioce sutra ujutru.

Povreda od zapaljive bombe nije bilo, ali su se policajci brzo razmestili na brdu na kome su džamije Al-Aksa i Kupola na steni i sukobili se sa Palestincima u potrazi za napadačima. Dva palestinska maloletnika su uhapšena.

Ovaj incident je još više pojačao napetost koja već nekoliko nedelja vlada na tom mestu. Izraelska policija ne samo da je zatvorila sve ulaze na Brdo hrama već je i ograničila ulazak u jerusalimski Stari grad gde su najvažnija verska mesta, dozvoljavajući samo stanovnicima da prodju kroz odredjene kapije u muslimanski i hrišćanski kvart. Drugi ulazi su ostali otvoreni.

Portparol Vakfa (Wakf), islamske uprave koju je postavio Jordan, da nadgleda svetilište Firas Dibs je rekao da je policija oterala skoro sve vernike sa svetog mesta i da su” sva vrata zatvorena i nikome nije dopušteno da udje”.

Nekoliko desetina vernika se okupilo pored svetilišta i tamo se molilo, dok su izraelski policajci stajali i gledali. Dibs je rekao da je uhapšeno šestoro ljudi da ih je 10 ranjeno u sukobima s policijom.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je osudio, kako je rekao” opasnu izraelsku eskalaciju”, upozorivši na “ozbiljne posledice” i pozvao medjunarodnu zajednicu da interveniše.

Zatvaranje svetilišta izazvalo je osudu Jordana, zemlje zaštitnice muslimanskih svetih mesta u Jerusalimu.

Jordanski ministar zadužen za sveta mesta Abdul Naser Abu Bazal je zabranu ulaska muslimanskim vernicima označio “ flagrantnim napadima na sve verske vrednosti, prava i slobodu” i kao “napad na sve muslimane koji dotiče čitavu islamsku naciju”.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavašoglu je kritikovao Izrael zbog incidenta, rekavši da je vreme da se okonča nemarnost te zemlje, ocenivši da ceo svet mora da se usprotivi, prenela je državna agencija Anadolija.

Napetost u svetilištu traje već nekoliko nedelja pošto s muslimanski vernici otvorili deo poznat pod imenom Kapija milosti koji je Izrael zatvorio 2003. godine.

Vakf je organizovao povremene protestne molitve kako bi se pozvalo na neometan pristup zatvorenom zdanju. Izrael ga je zatvorio, tvrdeći da ga koristi organizacija koja ima veze s islamskim fundamentalističkim Hamasom. Izrael trenutno pregovora s Jordanom kako bi rešio spor.

Beta-AP