Jovanović: Srbija da nastavi putem Zorana Ðinđića

BEOGRAD – Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas, posle tradicionalne “Šetnje za Zorana”, da Srbija treba da nastavi putem Zorana Ðinđciha.

Jovanović je ispred Vlade sa učesnicima šetnje zapalio sveće na mestu gde je ubijen Ðinđić i položio cveće.

“Godinama smo 12. marta na ulicama, iskazujući ne samo svoje poštovanje prema Zoranu, već i svoju želju, opredeljenje i nameru da se u potpunosti rasvetli sve ono što je prethodilo Ðinđićevom ubistvu, da se dobije odgovor jasan i nedvosmislen ko su nalogodavci tog ubistva”, rekao je Jovanović novinarima.

Naglasio je da je 16 godina svakom razumnom društvu i normalnom čoveku bilo dovoljno da zauzme jasan stav o tragediji Zorana Ðinđića i same Srbije.

“Ne zato što je Zoran sebe i svoju politiku poistovećivao sa čitavom zemljom, nego zbog toga što je svakog trenutka na čitavu zemlju i mislio i na one malobrojne koji su ga razumeli, ali i na onu većinu koja je postavljala prepreke na njegovom putu nesvesna da se bori njih mnogo više nego za sebe”.

Jovanović smatra da “nikada 12. mart nije bio tako dezorijentisan kao što je to sada slučaj i da nikada nismo bili slabiji i da podele među nama nisu bile dublje”.

Kako kaže, Ðinđić je možda mogao da čeka, ali zemlja nije mogla da čeka i toga je bio svestan.

“On nije imao nikakav lični sukob sa Miloševićem i nije bio opsednut Haškim tribunalom, ali je sve to doživljavao kao poslove i situacije koje mora rešiti, da bi se sa društva i svog naroda skinuo teret i balast pod kojim mu je pucala kičma”.

Jovanović dodaje da sada, ovog 12. marta 2019, može da kaže Srbiji da razume da je teško ljudima koji to ne shvataju, ali i da poruči da se na njih ne ljuti, kao što se ni Zoran nije ljutio na same nesporazume i nerazumevanja koja su ga pratili.

“Ali, i da zamolim da makar kroz Zoranovu žrtvu razumeju da je pred nama samo jedan put. On nije ni lični, ni stranački, jer je taj put naša obaveza, dužni smo ne samo čoveku koji svoj život dao kako bi bio orijetir na tom putu nego i našoj deci, život u jednoj normalnoj zemlji a put do ostvarenja tog cilja je put kojim nas Zoran već godinama vodi i kao simbol i kao neko ko ga je svim onim što je uradio ispred nas i prokrčio”.

Sve vreme tokom paljenja sveća predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić je preko megafona vikao da su “DOS-ovski režim” i DS krivi za izdaju KiM, kao i za ubistvo Zorana Ðinđića.

Nakon što je “Šetnja za Zorana” nastavljena od zgrade Vlade Srbije do Novog groblja i nakon što su se ljudi razišli, Spasić je odao poštu Ðinđiću tako što se prekrstio.