BEOGRAD – U Dečjem odeljenju Biblioteke grada Beograda danas je predstavljen zbornik sa preporukom 24 romana novije produkcije (2014-2018) za čitaoce tinejdžerskog uzrasta, a izbor su sastavili članovi čitalačkog kluba “Mreža B.O.O.K” (Biblioteka odabranih omladinskih knjiga), omladinske redakcije bloga “Knjigoskop”.

“Knjigoskop” je blog specijalizovan za književnost za decu i mlade koji postoji više od četiri godine i jedan od paralelnih projekata je čitalački klub za mlade “Mreža B.O.O.K” koji okuplja tinejdžere iz Beograda.

Oni, kako objašnjava mentor i urednik “Knjigoskopa” Aleksandar Gubaš, sastaju se jednom nedeljno i pričaju o svojim omiljenim knjigama, pišu prikaze knjiga, prave trejlere, obilaze škole i preporučuju svoje omiljene knjige i promovišu čitanje.

Pre tri godine stariji članovi kluba su napravili katalog sa svojim preporukama za čitanje i taj katalog je štampan uz podršku Ministrarstva kulture i informisanja i promovisan po školama, a danas je predstavljen katalog, podržan od strane Ministarstva omladine i sporta, koji su priredili sadašnji članovi kluba sa naslovima koji su se pojavili u međuvremenu.

Kroz klub je do sada prošlo dvadesetak srednjoškolaca, trenutno je aktivno desetak i to su, kako naglašava Gubaš, posvećenici i zaljubljenici u knjigu i što je još važnije dobri poznavaoci savremene produkcije koja “dobro pokriva probleme mladih i može da privuče nove čitaoce”.

Članovi kluba se sastaju subotom u podne u Dečijem odeljenju BGB, a njihove posete školama i promocija “Knjigoskopa” uvek privuče pažnju njihovih vršnjaka i direktatn efekat je povećano instresovanje za knjige, što potvrđuju i bibliotekari.

Pre godinu dana organizovali su glasanje mladih za najbolji omladinski roman godine u kome je učestvovalo 20 čitalaca iz cele zemlje, a Gubaš kaže da se trude da održavaju komunikaciju sa mladim čitaocima iz drugih gradova.

Među tinejdžerima, prema njegovim rečima, popularan je distopijski žanr i “čik lit” književnost, a članovi kluba, koje Gubaš naziva “sladokuscima”, vole i ne tako popularne naslove – “Ta mržnja koju seješ” američke autorke Endži Tomas o rasnim nemirima u SAD i “Mi ostali samo živimo ovde” Patrika Nesa.

Članovi “Mreže B.O.O.K” preporučuju svojim vršnjacima i “Akvamarin” Andreasa Ešbaha, “Aristotel i Dante otkrivaju tajne univerzuma” Bendžamina Alire Saenza, “Braća metalci” Anti Halme, “Devojka sa pomorandžama” Justejna Gordera, “Drčna” Dženifer Matu, “Jedino sećanje Flore Benks” Emili Bar, “Kralj zmija” Džefa Zentnera, “Kuda je otišla” Gejl Forman.

U katalogu su se našli i naslovi “Momcima koje sam volela” Dženi Han, “Na posebna te vodim mesta” Dženifer Niven, “Nameštaljka” Malkoma Rouza, “Nebo je svuda” Džendi Nelson, “Obožavateljka” Rejnbou Rauel, “Peti talas” Rika Jensia, “Priča za biće vremena” Rut Ozeki, “Skrivena kapija” Eve Feler, “Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca” Šermana Aleksija, “Sve je u redu” Jasminke Petrović, “Sve, baš sve” Nikole Juna, “U moru zrno soli” Rute Sepetis, “Uspon crvenog” Pirsa Brauna i “Šest vrana” Li Bardugo.

Tanjug /Foto :FB