PRIŠTINA – Tri osobe koje se sumnjiče da su deo organizovane, kriminalne grupe uhapšene su juče, saopštila je Kosovska policija. Nakon zaustavljanja jednog vozila 21. marta, policija je istragom otkrila kriminalnu grupu koja je dovela do pronalaženja i oduzimanja 99 pištolja, više automobila, veće količine oružja, municije i više hiljada pakovanja lekova koje su nameravali da krijumčare unutar Kosova, saopšteno je juče na vanrednoj konferenciji za medije Kosovske policije.

Albanci B. S. (1982), S. S. (1985) i F. H. (1963) uhapšeni su u okviru zajedničke akcije direkcija za privredni kriminal, borbu protiv organizovanog kriminala Kosovske policije i drugih nadležnih institucija, navedeno je u jučerašnjem policijskom saopštenju.

Direktor Direkcije za privredni kriminal Baškim Spahiu rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je prvu informaciju o kriminalnoj grupi koja se bavi krijumčarenjem lekova, policija dobila 10. decembra prošle godine da bi nakon toga bila otvorena istraga.

„Dana 10. decembra 2018. godine, policija je dobila informacije o sumnji u kriminalnu mrežu koja se bavi krijumčarenjem lekova. Kosovska policija u saradnji sa Direkcijom za privredni kriminala i korupciju počela je da istražuje slučaj. Državni tužilac i operativne jedinice prvobitno su ispitivali jednu osobu, ali nakon odobrenja Osnovnog suda za preduzimanje mera prisluškivanja i utvrđivanja lokacije shvatili smo da postoje i drugi osumnjičeni“, rekao je Spahiu, prenose kosovski mediji.

Objasnio je da je do policijske akcije došlo usled rutinske kontrole vozila.

„Sve je počelo zaustavljanjem jednog vozila 21. marta, i tokom kontrole policija je naišla na značajnu količinu lekova. Odmah se posumnjalo na krijumčarenje“, rekao je Spahiu.

Zaplenjeni su pištolji – austrijski „Glok“ – 29 komada i „Sig Sauer“- 70 komada, više automobila – BMW, Audi A3, Opel Korsa, dve sugurnosne kamere ali i oko 800 metaka različitog kalibra. Pored toga, prilikom pretresa pronađena je i zaplenjena veća količina lekova, „Tamol, 200 mg“ – 4810 pakovanja, šampon „Camagra“ – 3012 pakovanja, i tri hiljade pakovanja drugih lekova. Zaplenjeno je i 5 pakovanja medicinskih rukavica, kao i tečni deterdžent bez deklaracije za koji se sumnja da je krijumčaren, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
Tokom policijske akcije izvršen je pretres vozila osumnjičenih lica, kao i određenih objekata u kojima su, prema informacijama policije, osumnjičeni sakrivali lekove za koje se sumnja da su bili krijumčareni i rasprodavani ambulantama i različitim apotekama na teritoriji Kosova.

Policija je u okviru akcije zaplenila automobile, veću količinu oružja, municije i lekova.

„Oružje je pronađeno u magacinu jedne kompanije koja vrši poštanske usluge. Sumnja se da je destinacija bilo kosovsko tržište“, kazao je Spahiu.

Nakon salušanja, okrivljenima je određen 48-časovni pritvor.

Iz policije su saopštili da će preduzeti dalje istražne radnje, pošto se sumnja da su uhapšena lica delovala kao deo organizovane kriminalne grupe i da postoje i druga lica umešana u ovaj slučaj.


KoSSev