Maskirani napadači pucali po džamijama, najmanje 40 mrtvih (VIDEO)

NOVI ZELAND – Najmanje 40 osoba ubijeno je nakon što su naoružane osobe ušle u dve džamije u novozelandskom gradu Christchurch i počele da pucaju.

Australijski ekstremista (28) otvorio je vatru u džamiji Al Noor na Novom Zelandu. Pucao je i prema deci, a prema posljednjim informacijama, ubio najmanje 40 ljudi.

Ispalio je najmanje 100 hitaca. Napadač se identifikovao kao Brenton Tarant iz Graftona u Australiji. Navodno je upravo on ceo masakr prenosio na Facebooku i kasnije video objavio na Instagramu. Policija ga je uhapsila nedugo nakon napada.

Prema navodima svedoka, barem jedan napadač je otvorio vatru iz automatskog oružja na ljude koji su dolazili na molitvu. Policija je potvrdila da je uhapsila jednog atentatora.

VIDEO

Iz Facebooka su objavili kako su sporni video uklonili.

CNN je objavio da je naknadno uhapšeno još troje ljudi, dva muškarca i žena, za koje sumnjaju da su nasumično pucali na džamiju.

U toj džamiji je na molitvi bila i cela kriket reprezentacija Bangladeša koja bi u subotu trebalo da igra protiv Novog Zelanda, a Reuters objavljuje da niko od njih nije povrijeđen. Policija upozorava građane u centru grada da ne napuštaju svoje domove, a zatvorene su i škole u celom gradu.

“Ovo je jedan od najcrnjih dana na Novom Zelandu. Ono što se dogodilo je bio nezabeležen čin nasilja”, kazala je premijerka Jacinda Ardern.

Prema popisu iz 2013. godine jedan odsto stanovništva Novog Zelanda su muslimani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here