NOVI PAZAR – Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Mevlud Dudić ocenio je danas da se svet mora zabrinuti zbog širenja islamofobije i mržnje prema islamu i muslimanima.On je podom terorističkog napada na Novom Zelandu novopazarskom radiju Sto plus rekao da je ovim činom poslata loša poruka muslimanima, posebno što je ubica bio inspirisan četničkim pesmama i srpskim velikanima, čija su imena bila ispisana na njegovom oružju.

“Terorizam zlo, bilo od koga da dolazi i on nikome ne donosi dobro. Bog nas je stvorio da budemo njegovi namesnici na zemlji, da činimo dobro na ovom svetu. Čvrsto verujem da današnji čin neće pokrenuti lavinu nekih drugih dešavanja u svetu, koja će biti pripisana muslimanima“, rekao je Dudić.

On veruje da nema razloga da bude zabrinutosti na prostoru Srbije, ali ni na Balkanu.

“Mi smo ranije ukazivali na prisustvo dvojnih standarda, odnosno da jedna nepravda proizvodi neku drugu nepravdu. Nadam se da na Balkanu neće biti nekih reperkusija, mada se ovde se nikada ništa ne zna. Danas su većinski nemuslimanski svet i moderna Evropa na velikom ispitu poteza će povući“, rekao je Dudić.

On je istakao da je islam vera mira i da će u tom pravcu i istrajati.

U današnjim napadima u Krajstčerču na dve džamije pune vernika koji su došli na molitvu petkom ubijeno je 49, a povredjeno 20 ljudi.

Policija je privela četiri osobe medju kojima je jedan Australijanac, ekstremni desničar koji je objavio i manifest opisujući motive za napad.

Beta