NOVI PAZAR – Cilj današnjeg sastanka bio je zasnovan prvenstveno na ukuzivanju problema i njihovog rešavanja kada je u pitanju prevencija nasilja kako vršnjačkog tako i bilo kog drugog.

Članica gradskog veća Ulfeta Demčović kazala je da je problem vršnjačkog nasilja veliki izazov obrazovnih institucija u 21.veku i da se u rešavanje ovog problema moraju uključiti sve institucije kao i pojedinci.

” Današnji sastanak je bio rezultat poslednjeg zaključka sa sednice Saveta za bezbednost Grada Novog Pazara na kojoj je izražena zabrinutost za bezbednost dece u smislu sve veće pojave nasilja” rekao je ispred ovog Saveta Hajrudin Hajrović i dodao da će lokalna samouprava će i dalje pomagati ne samo školama već i ostalim institucijama kao i građanima da zajednički traže rešenja u sprečavanju bilo kog vida nasilja kako bi se ovaj globalni problem što više smanjio.

Biljana Lajović iz Ministrastva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je istakla da je jedan od prioriteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaštita dece od svake vrste nasilja.Ona je izrazila zadovoljstvo što je današnjem sastanku prisustvovao veliki broj zainteresovanih za ovu temu i iznela podatak da prema istraživanjima koja su pre nekoliko godina vršena u 35 država sveta pokazuju da Srbija nije zemlja koja ima visok stepen nasilja već da prednjači u odnosu na zemlje koje imaju uređene sisteme. Ona je poseban akcenat stavila na porodicu kojoj se mora vratiti kapacitet koji ona treba da ima.

Sumeja Ćorović i Mehmed Klimenta učenici su šestog razreda OŠ”Stefan Nemanja” i kažu da nasilje nikako ne podržavaju. Oni su za svaki vid kompromisa i rešavanja problema kada nastane lepim rečima i dogovorom i izražili želju da među mladima ima više druženja i poverenja.