NOVI PAZAR – U nedelju, 10. Marta 2019. godine, u sali O.Š. “Meša Selimović”, odigrala se utakmica između KK “Stari Ras” i KK “PAZAR”. Pobedila je ekipa KK “Pazar” rezultatom 64-59.

Rezultat je ostao u senci skandala koji su režirali treneri domaće ekipe.

Ekipa KK Pazar ima u svojim redovima mnogo talentovanih devojčica koje treniraju košarku, među kojima je i Imana Ćosović.

Naime, pošto u Raško-Kosovsko Metohijskom regionu ne postoji takmičenje za devojčice, klub traži načine da pospeši razvoj ženske košarke na taj način da devojčice igraju sa dečacima u kategoriji mlađih pionira.

Po propozicijama takmičenja, devojčica može da nastupi za ekipu dečaka uz dogovor dva kluba. Treba napomenuti da je do sad odigrano 10 kola, i da nijedan klub nije pravio problem u nastupu devojčica na utakmicama.

“Međutim, ekipa Starog Rasa je još jednom pokazala da ne poštuje ravnopravnost polova i nije dozvolila nastup ove mlade i talentovane devojčice na utakmici” – rekli su iz KK Pazar.

Ovo nije prvi put da se isto dešava. Istoimena ekipa i ranijih godina nije dozvoljavala košarkašicama da nastupaju za KK Pazar, kao što su:

– Naida Smailbegović – prva košarkašica iz Novog Pazara koja je nastupila na zvaničnom prvenstvu za reprezentaciju Srbije (Evropsko prvenstvo 2016,2017,2018), takođe košarkašica Vašaša iz Budimpešte.

– Minela Mehović, reprezentativka Srbije, košarkašica Radničkog iz Kragujevca.

– Ismihana Škrijelj i Anja Popović, (Bile su na širem spisku reprezentacije Srbije), danas nastupaju za KK “Nikola Tesla” iz Budimpešte.

“Da li u tom uzrastu treba decu privoleti da uživaju u igri pod obručima ili ih treba sputavati u tome?” – pitaju se iz KK Pazar.

Pored svega, treba napomenuti da je ekipa Stari Ras zakazala utakmicu u isto vreme kada se igrala jedna od najbitnijih utakmica za OKK Novi Pazar,
takozvani praznik košarke, gde je u sali “Pendik” gostovala prvoplasirana ekipa Borca iz Čačka – Nedelja 18:00.

“Smatramo da je na prvom mestu da deca uživaju u igri, razvijaju maštu, uče se lepom ponašanju i navikama, a ne rezultat utakmice” – dodali su iz kluba Pazar.

Zbog nekih ličnih interesa, deci je uskraćeno da gledaju kvalitetnu košarku u svom gradu.

“Smatramo da su deca oba kluba na taj način oštećena jer nisu mogla da gledaju vrhunske košarkaše, uživaju u sjajnoj igri i dobrim potezima” – ističu iz uprave KK Pazar.

Suvišno bi bilo komentarisati ponašanje “trenera” ekipe KK “Stari Ras”. Da li je pedagoški pred decom napadati sudije i pretiti protivničkom treneru uz salvu psovki i uvreda?

Košarkaškom klubu “Pazar”, uvek je bilo i biće na prvom mestu zalaganje za decu, uticaj na vaspitanje (u svakom smislu), razvijanje pravih navika, vrednosti, kao i poštovanje protivnika” – zaključeno je u saopštenju KK Pazar.