HERCEG NOVI – Veče sećanja na Zulfikara Zuku Džumhura održano je sinoć u foajeu Dvorane Park u Herceg Novom u okviru programa 50. Praznika momoze, saopštili su danas organizatori. 

Premijernu promociju zbirke “Izabrana đela” održala je izdavačka kuća “Buybook” iz Sarajeva

“Dopada mi se način kako u Novom stvari funkcionišu. Najvažnije od svega je da nam nije bila potrebna nikakva ”veza”. Našli smo se, razumeli i krenuli da uradimo nešto čega nije bilo od Zukove smrti. Ove godine se navršava 30 godina otkada je Zuko otišao, i čak 100 godina od njegovog rođen”, rekla je novinarka i predsednica Fondacije Zuko Džumhur iz Beograda Jelena Zimonjić, govoreći o pokretanju inicijative za organizovanje ovog programa. 

Ona je podsetila na sopstvena iskustva prilikom pripreme i realizacije zbirke dela Džumhura, na “slaganje kockica” kako bi uradili ovaj veliki i značajan posao.

Prisutnima se obratio književnik Goran Samardžić, navodeći reči Vezire, pokojne Zukove supruge, da je velika nepravda što su njegova dela izlazila sa velikim brojem materijalnih grešaka.

“Mi smo sve te greške ”potamanili”. Zbirka predstavlja do sada najtačniju i najpošteniju knjigu koju je Zuko objavio. Ovu zbirku doživljavam kao knjigu-spomenik”, kazao je Samardžić, opisujući Džumhura kao čoveka renesanse, “opterećenog” velikim brojem svojih talenata.

Književnik i suosnivač izdavačke kuće “Buybook” Damir Uzunović, govorio je o zbirci, ali i o anegdotama i humoru u životu Džumhura.

“Tako sedeći u jednoj kafani, pored Neretve, satima su slušali kako reka teče na isti način. I onda su s vremena na vreme zamolili nekog dečaka i platili ga da im menja kamenje u plićaku, kako bi Neretva drugačije šumila” pričao je Uzunović.

Kako je opisala sekretarka za obrazovanje i kulturu Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo, održano je lepo i emotivno veče, posvećeno stvaraocu koji je za svog života i sam promovisao Praznik mimoze i naš grad.

“Zuko Džumhur i Herceg Novi su neraskidivo vezani, te smo imali želju da se na neki način odužimo piscu. U duhu tradicije negovanja i vrednovanja znamenitih ljudi koji su živeli i stvarali u Herceg Novom, planiramo da tokom ove godine postavimo i spomen ploču sa medaljonskim likom Džumhura”, kazala je Zambelić Pištalo i dodala da su već napravljeni prvi koraci u saradnji Opštine Herceg Novi i Fondacije Zuko Džumhur. 

Fondacija bi, kako je inicijalno dogovoreno, nagrađivala mlade neafirmisane umetnike, putopisce, karikaturiste i scenariste.

Tanjug