BEOGRAD – Povodom Svetskog dana pantomime, danas će u svečanoj sali beogradske Opštine Savski venac biti organizovano “Druženje uz pantomimu” s decom oštećenog sluha iz škole “Stefan Dečanski”.

Srpski pantomimičar, predsednik Svetske organizacije pantomimičara Marko Stojanović, japanski reditelj, teatrolog i regionalni koordinator za Aziju Svetske organizacije pantomimičara Acuši Kakumoto i ukrajinski pantomimičar Danilo Koltikov upoznaće decu s pantomimom.

Ove godine u Srbiji je obeležavanje Svetskog dana pantomime počelo 18. marta, kada je Stojanović održao besplatni masterklas pantomime studentima prve, druge i treće godine glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Svetski dan pantomime se od 2011. godine obeležava u svetu svakog 22. marta na dan rođenja čuvenog francuskog pantomimičara Marsela Marsoa. 

Inicijativu su pre osam godina pokrenuli Marko Stojanović iz Srbije, Ofer Blum iz Izraela i Žan Bernar Laklot iz Francuske, i sada se Svetski dan pantomime obeležava u četrdesetak zemalja na četiri kontinenta.

Tanjug /Foto :Pixabay