BEOGRAD – Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov smatra da su radikalizacijom protesta, u čemu je, kaže, najaktivniju ulogu imao lider Dver Boško Obradović, unutrašnji problemi Saveza za Srbiju postali izraženiji.

“Obradović je imao najaktivniju ulogu tokom radikalizacije protesta, što može dovesti do velikih podela kako unutar Saveza, tako i među samim učesnicima protesta. Istine radi, to je od samog početka neprirodni savez u kojem preteže desnica i zato je pitanje da se sutra održavaju izbori da li bi pristalice građanske opcije glasali za takvu koaliciju. Glavni problemi u vezi sa ovim savezom proizlaze iz dva pitanja: kakav mu je odnos prema kosovskom problemu i EU”, kazao je Popov za Blic.

On smatra i da bi ostale opozicione stranke koje učestvuju u protestima trebalo jasnije da se odrede prema tome da li podržavaju radikalne metode borbe protiv vlasti.

Upadom u RTS i formiranjem živog zida oko zgrade Predsedništva protesti nisu više čisto gradanski kao što su, recimo, bili oni u Novom Sadu za RTV. Na te proteste više ne mogu da izađu porodice sa decom kada se donose tako iznenadne odluke poput upada na RTS. U tome prednjači Obradović, što može dovesti do velikog osipanja građana i krize protesta pošto barem polovina demonstranata nije za opciju desnice”, smatra Popov i navodi da ovi problemi Saveza i protesta nisu bili vidljivi dok su na čelu demonstranata bile nestranačke licnosti.