BEOGRAD – Učesnici protesta “1 od 5 miliona” danas su na godišnjicu ubistva Zorana Đinđića organizovali šetnju of Filozofskog fakulteta do Vlade Srbije, gde su zapalili sveće i odali počast premijeru Srbije ubijenom 2003. godine.

Oni su se okupili oko 18 časova u Vasinoj ulici gde su putem razglasa puštali Đinđićeve citate, a prisutni su bili bivši i sadašnji članovi i funkcioneri Demokratske stranke Zoran Lutovac, Dragan Đilas, Zoran Živković, Dragan Šutanovac i drugi.

Učesnici protesta su oko 18.30 časova krenuli u šetnju noseći veliki transparent na kojem su bile ispisane Đinđićeve reči “Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami”.

Tokom šetnje je bio blokiran saobraćaj na potezu od Vasine ulice do “Londona” i zatim do Vlade Srbije.

Građani i funkcioneri su zapalili sveće i ostavili cveće na kapiji na ulazu u Vladu, pošto im nije omogućeno da uđu u dvorište Vlade kako bi došli do mesta gde je Đinđić ubijen.

Kada su učesnici šetnje stigli do Vlade, predsednik Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić je putem megafona uzvikivao: “Oslobodili su albanske zločince, porodice traže pravdu”, nakon čega je pritrčala grupa muškaraca koja je pokušala da ga ućutka rečima “Ćuti budalo, ćuti, majmune”, nakon čega je obezbeđenje protesta zaštitilo Spasića i sprečilo veći incident.

Protest je završen oko 19.30 časova.