HAG – Doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću donela je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini, regionu i svetu. Na koji način ići dalje, koliko je značajna ova presuda, kakve su moguće posledice i političke implikacije – pitanja su na koja su pokušali odgovoriti Mirsad Tokača, Murat Tahirović i Emir Suljagić, javlja TV1.

Profesor na IUS-u i osoba koja je preživela genocid u Srebrenici Emir Suljagić rekao je da Radovan Karadžić nije bio neodgovorni pojedinac.

“Radovan Karadžić je bio predsednik. Tada se ona zvala Srpska Republika Bosna i Hercegovina. Radovan Karadžić nije bio nikakav marginalni desničar. Šta više, Radovan Karadžić se nalazio u središtu masovnog pokreta čija je struktura bila provođenje genocidne strategije”, rekao je Suljagić.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović kaže da su ovde najveći gubitnici žrtve sa svih strana.

“Ono što je isto tako činjenica je to da je Radovan Karadžić ratni zločinac. Nama je bitno da je ona donesena. Ona je istorijska. Vreme će tek pokazati koliko je to bitno u svim okolnostima u kojim mi živimo”, istakao je Tahirović.

Direktor Istraživačko‑dokumentacionog centra Mirsad Tokača kaže da je izjava Karadžića veoma važna.

“Ona otkriva brutalnog nepopravljivog ubicu, čoveka koji ne žali ni za čim što je pod njegovom komandom, pod njegovom političkom palicom učinjeno”, kazao je Tokača.

Dodaje da on ovom izjavom definitivno na leđa kolektiviteta kojem pripada prenosi svu krivicu i odgovornost za sve ono što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine.

Indeks Online/TV1