NOVI PAZAR – Rijaset Islamske zajednice Srbije izdao je Saopštenje za javnost u kojem se kaže:

Rijaset Islamske zajednice Srbije najoštrije osuđuje teroristički napad na muslimanske vernike koji se danas desio na Novom Zelandu. Još jednom se pokazala gorka istina da je za veliko zlo dovoljan samo jedan čovek.

Dragog Boga molimo da žrtvama podari Džennet, njihovim porodicama sabur-strpljenje, a svim ljudima sveta prisebnost.

Istina je da vernik ne može biti terorista, niti da terorista može biti vjernik.

Žao nam je da bilo ko, bilo kakav teroristički akt povezuje sa verom.
Islam kao vera mira zbog nekih loših ljudi koji su se navodno pozivali na islam i činili zlo drugome, i dan danas je žrtva u medijskom prostoru i svakodnevnom životu.

Svedoci smo da su muslimani Novog Zelanda danas pokazali u najlepšem svetlu, a u najtežem trenutku, širinu i lepotu vere islama na način što su sačuvali mir i pružili mu šansu za trajni suživot među svim ljudma Novog Zelanda.

Postupak muslimana Novog Zelanda najbolji je primjer kako treba postupiti. Naročito mi, muslimani Srbije, vekovima koračamo putem dijaloga, suživota, međureligijskog poštovanja i poštovanja i tim putem ćemo trajno ići.

Ne smemo dozvoliti da bilo ko na račun mira i budućnosti manipuliše postupcima terorista sa Novog Zelanda, a posebno imajući u vidu koliko se prostora ostavilo ambijentu teroriste kojeg smo imali prilike gledati na video snimku koji je iz samo njemu znanih razloga slušao ratne pesme vrijeđajuće za muslimane ovih prostora. Time se direktno narušava mir među narodima na prostorima bivše Jugoslavije, a taj mir nam je svima neophodan kao vazduh koji dišemo.

Zato još jednom pozivamo sve ljude da čuvaju mir, međusobno poštovanje radi budućnosti nas i naše dece.

Reisu – l – ulema Islamske zajednice Srbije
Sead ef Nasufović


E.Ćorović