Naslovna REGION Crna Gora Roditeljsko odsustvo u Crnoj Gori koristilo 200 očeva

Roditeljsko odsustvo u Crnoj Gori koristilo 200 očeva

PODGORICA – Pravo na roditeljsko odsustvo je koristilo oko 200 očeva u Crnoj Gori u 2018. godini, kažu iz Ministarstva rada i socijalnog staranja za portal Cdm, dodajući da je za prava po osnovu rođenja deteta tokom prošle godine opredeljeno više od 16 miliona evra.

“Roditeljsko odsustvo se može koristiti u trajanju do 365 dana od dana rođenja deteta. Roditelj može da počne da radi i pre isteka roka do 365 dana, ali ne pre nego što protekne 45 dana od dana rođenja deteta. U slučaju prekida roditeljskog odsustva, roditelj nema pravo da nastavi korišćenje roditeljskog odsustva”, pojašnjavaju u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Naglašavaju da, ako jedan od roditelja prekine korišćenje roditeljskog odsustva, drugi ima pravo da koristi neiskorišćeni deo roditeljskog odsustva.

“Zaposlena žena može da otpočne porodiljsko odsustvo 45 dana, a obavezno 28 dana pre porođaja. Napominjemo da majka deteta ne može prekinuti korišćenje porodiljskog odsustva pre nego što protekne 45 dana od rođenja deteta. Nakon proteka roka od 45 dana, otac može da otpočne korišćenje prava na roditeljsko odsustvo do 365 od dana rođenja đeteta”, ukazuju u Ministarstvu.

Ističu da je porodiljsko odsustvo pravo majke, a da je roditeljsko odsustvo pravo oba roditelja, kako majke, tako i oca deteta.

Iz Poreske uprave su za Cdm rekli da je najviše očeva na roditeljskom odsustvu tokom 2018. godine bilo u Podgorici, a najmanje u Mojkovcu, Plužinama, Tivtu i Žabljaku.

Preciziraju da su u 2018. godini 203 muškarca koristila roditeljsko odsustvo. 

Po opštinama to izgleda ovako: Andrijevica dva, Bar 12, Berane osam, Bijelo Polje osam, Budva 13, Cetinje šest, Danilovgrad četiri, Herceg Novi tri, Kolašin pet, Kotor šest, Mojkovac jedan, Nikšić 30, Plav tri, Plužine jedan, Pljevlja osam, Podgorica 63, Rožaje 22, Tivat jedan, Ulcinj šest i Žabljak jedan.

Tanjug/Foto:Pixabay

Exit mobile version