NOVI PAZAR – Sabor Islamske zajednice u Srbiji na redovnom zasedanju u Novom Pazaru izrazio je osudu čelnika i predstavnika Uprave za verske poslove Republike Turske – Dijaneta zbog, kako je saopšteno, “mešanja u unutrašnje stvari Islamske zajednice u Srbiji i podrške aktivnostima paraverske tvorevine u razbijanju jedinstva Islamske zajednice”.

“Oštro osuđujemo destruktivno delovanje čelnika i predstavnika Uprave za verske poslove Republike Turske – Dijaneta na području Islamske zajednice u Srbiji koje se ogleda u davanju podrške paraverskoj tvorevini pod imenom „Islamska zajednice Srbije“ te izdvajanju značajnih finansijskih sredstava za mesečno plaćanje grupe bivših službenika Islamske zajednice koji su se okrenuli protiv svoje zajednice.

Ovakvo delovanje Dijaneta u suprotnosti je sa Ustavom i drugim opštim aktima Islamske zajednice, temeljnim principima islama, interesima Islamske zajednice i muslimana, te ulogom i doprinosom sandžačkih Bošnjaka u odbrani turske države gde su položeni životi desetina hiljada šehida iz Sandžaka.

Mešanje u unutrašnje stvari Islamske zajednice na području druge države takođe je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima zemlje u kojoj živimo.

Tražimo od čelnika Dijaneta da prestanu sa ovakvim ponašanjem te da shvate i prihvate da je podrška jedinstvenoj Islamskoj zajednici u Srbiji njihova verska i moralna obaveza.

Pozivamo predsednika Republike Turske g-dina Redžepa Tajipa Erdoana da hitno zaustavi pomenute aktivnosti predstavnika Dijaneta koje idu u pravcu podrivanja njegovog autoriteta i ugleda kod muslimana Republike Srbije, kao i ugleda države Turske, te narušavanja vekovnih bratskih odnosa između Bošnjaka i Turaka.

U suprotnom, bićemo primorani doneti odluku o prekidanju odnosa sa Upravom za verske poslove Republike Turske – Dijanetom”, naodi se u zaključku Sbora Islamske zajednice u Srbiji.


mesihat.org